Video: Taliban vystrieľal školu v Pešávare, hlásia 132 obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

PEŠÁVAR 16. decembra (WEBNOVINY) – Pri útoku Talibanu na armádou prevádzkovanú školu v severozápadnom pakistanskom meste Pešávar zahynulo najmenej 132 ľudí, z toho vyše sto detí. Ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

Obrazom: Taliban zaútočil na školu v Pešávare

Do školy v utorok ráno vnikli šiesti militanti so samopalmi a samovražednými vestami a z miesta bolo počuť streľbu a výbuchy. Armáda školu obkľúčila a podarilo sa jej z budovy evakuovať väčšinu z asi 500 školákov. Pri následnej akcii špeciálne jednotky zastrelili päť útočníkov a ďalší odpálil nálož pripevnenú na svojom tele, keď ho obkľúčili. Väčšina zabitých detí bola vo veku od 12 do 16 rokov.

https://www.youtube.com/watch?v=WgklQ49l0ZA

Útočníci z pakistanského Talibanu, ktorý je známy pod názvom Tahrík-i-Taliban, mali pri útoku rozkaz ušetriť malé deti a zabíjať len starších študentov.

Podľa hovorcu Talibanu je útok odpoveď na operácie armády proti hnutiu. „Zvolili sme si pre útok armádnu školu, pretože vláda útočí na naše rodiny a ženy,“ uviedol hovorca Muhammad Umar Chorasání. „Chceme, aby cítili našu bolesť,“ dodal. Podľa odhadov počas poslednej ofenzívy ozbrojených síl v Severnom Vazíristane a blízkej oblasti Chajbár zahynuli stovky bojovníkov Talibanu.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf označil útok za „národnú tragédiu“. Vláda vyhlásila od stredy trojdňový štátny smútok.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR útok ostro odsúdilo. „Vyjadrujeme úprimnú sústrasť všetkým rodinám obetí tohto nezmyselného činu. Zbabelí a zákerní vrahovia musia byť potrestaní,“ reagoval rezort diplomacie v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslali z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí. „Potvrdzujeme svoju jednoznačnú podporu úsiliu pakistanskej vlády v boji proti teroristom a extrémistom usilujúcim o destabilizáciu pomerov v krajine,“ dodali z ministerstva.

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban tiež odsudzuje utorňajší útok spriaznenej skupiny na školu v pakistanskom Pešávare, kde podľa posledných údajov zahynulo najmenej 132 študentov a deväť pracovníkov. Podľa vyhlásenia hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida je „úmyselné zabíjanie nevinných ľudí, detí a žien proti základom islamu a toto kritérium musí mať na pamäti každá islamská strana a vláda“.

https://www.youtube.com/watch?v=E8RYqaV7rB8

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muhammad UmarNaváz Šaríf