Obama oznámil prelomovú reformu, týka sa miliónov imigrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Austrália hostí summit top ekonomík sveta
Americký prezident Barack Obama počas summitu G20 v austrálskom Brisbane. Austrália, Brisbane, 15. novembra 2014. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 21. novembra (WEBNOVINY)- Americký prezident Barack Obama vo štvrtok zverejnil detaily dlho očakávanej imigračnej reformy. Na základe nej sa budú smieť milióny imigrantov žijúcich v USA uchádzať o pracovné povolenie.

Týka sa to tých, ktorí žijú v USA už päť rokov a majú deti, ktoré sú už v Spojených štátoch legálne. Očakáva sa, že z reformy bude ťažiť až päť miliónov ľudí.

Republikáni zahrnuli Obamu kritikou

Reforma bude uplatnená prostredníctvom právne záväzných nariadení, ktoré umožňujú Obamovi obísť Kongres. Republikáni preto vinia prezidenta z „ilegálneho uchopenia moci“, informuje stanica BBC.

Odhaduje sa, že v USA je 11 miliónov ilegálnych imigrantov. Na základe Obamovho plánu sa nezdokumentovaní rodičia detí, ktoré sú americkými občanmi alebo legálnymi obyvateľmi, môžu uchádzať o pracovné povolenia na tri roky.

Týka sa to rodičov, ktorí žijú v USA päť rokov, pričom tomuto kritériu budú podľa odhadov zodpovedať asi štyri milióny ľudí. Státisíce ďalších budú môcť využiť iné zmeny vrátane predĺženia dočasného legálneho štatútu tým, ktorí prišli do USA ako deti. „Vystúpte z tieňa a riaďte sa zákonmi,“ povedal.

Obama trval na tom, že jeho návrhy, ktoré sú najväčšou imigračnou reformou od polovice 80. rokov, sa nerovnajú amnestii. Hoci plán dovolí miliónom pracovať, nevydláždi im cestu k občianstvu a neumožní im využívať benefity, aké majú Američania, vysvetlil. „Ak ste kriminálnik, budete deportovaný,“ povedal. Obama chce na druhej strane sprísniť ochranu amerických hraníc a vytvoriť lepšie podmienky na prilákanie zahraničnej vysoko kvalifikovanej pracovnej sily.

Boehner kritizuje Obamovu reformu

Obamovu imigračnú reformu v piatok skritizoval predseda americkej Snemovne reprezentantov, republikán John Boehner.

Prekáža mu najmä spôsob, akým ju chce šéf Bieleho domu presadiť, teda „obchádzaním“ Kongresu. Jeho obe komory už v súčasnosti kontroluje Republikánska strana, keďže Obamovi demokrati po uplynulých voľbách prišli o väčšinu v Senáte. „Celý rok som prezidenta varoval, že… opakovanou nečinnosťou v oblasti imigrácie znemožňuje vybudovanie dôvery potrebnej na spoluprácu,“ povedal Boehner na piatkovej tlačovej konferencii.

„Prezident sa rozhodol absolútne sabotovať akékoľvek šance na… reformu presadenú oboma stranami, o ktorú sa podľa vlastných slov usiluje,“ dodal politik.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto naopak svojho amerického partnera Obamu za jeho plánovanú imigračnú reformu pochválil. Zároveň ju označil za „najdôležitejšie opatrenie za posledné desaťročia“ v tejto oblasti. „Chcem verejne oceniť prezidenta Spojených štátov za včerajšie vyhlásenie,“ povedal Nieto na tlačovej konferencii v hlavnom meste Mexika. „Tieto opatrenia spôsobia úľavu predovšetkým mexickým prisťahovalcom,“ dodal prezident.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaEnrique Peňa NietoJohn Boehner