Ukrajincov pobúrili Zemanove výroky, vypočuli veľvyslanca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miloš zeman
Český prezident Miloš Zeman Foto: SITA/AP

PRAHA 20. novembra (WEBNOVINY) – Ukrajinské ministerstvo zahraničia si vo štvrtok predvolalo českého veľvyslanca Ivana Počucha, aby upozornilo na údajne neprijateľné výroky prezidenta Miloša Zemana týkajúce sa situácie na Ukrajine.

Podľa vyhlásenia ukrajinského ministerstva Zemanove vyjadrenia nezodpovedajú duchu tradičných priateľských vzťahov. Tlačový odbor ukrajinskej diplomacie sa však nezmieňuje o konkrétnych výrokoch českej hlavy štátu, ktoré ukrajinskú sťažnosť vyvolali.

„Pri besede (s Počuchom) bolo tlmočené stanovisko Ukrajiny ohľadom neprijateľnosti posledných výrokov českého prezidenta Miloša Zemana, ktoré sa týkajú hodnotenia situácie na Ukrajine. Bolo zdôraznené, že podobné vyhlásenia neodpovedajú duchu tradične priateľských ukrajinsko-českých vzťahov,“ uvádza sa vo vyhlásení, o ktorom informovala tlačová agentúra Unian.

Podľa ukrajinskej agentúry diplomatický incident vyvolal Zemanov rozhovor pre ruskú televíznu stanicu Prvý kanál zo začiatku tohto týždňa. Zeman v rozhovore odsudzuje sankcie, ktoré Európska únia uvalila voči Moskve, pričom poukazoval na ekonomické škody pre všetky strany. Ďalej tiež tvrdil, že akcie na Ukrajine sú občianskou vojnou. Ukrajinská strana presadzuje názor, že konflikt je priamym dôsledkom ruskej intervencie, ktorej prejavom bola aj anexia Krymu.

Informácie priniesol portál iDNES.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Zeman