Iracká armáda vstúpila do najväčšej rafinérie v Bajdží

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BAGDAD 18. novembra (WEBNOVINY) – Iracká armáda vstúpila v utorok do najväčšej ropnej rafinérie pri severnom meste Bajdží po mesiacoch bojov s povstalcami z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ). Informoval o tom policajný plukovník Salíh Džabír, ktorého jednotka chránila rafinériu.

„Iracká protiteroristická jednotka po názvom Mósulský prápor, vstúpila prvýkrát za päť mesiacov do rafinérie v Bajdží,“ povedal. Iracká štátna televízia odvysielala zábery, ako vojaci vstupujú do zariadenia.

Islamisti obsadili mesto a obkľúčili neďalekú rafinériu v júni tohto roku počas svojej ofenzívy na severe Iraku. Získanie mesta Bajdží je veľkým úspechom pre irackú armádu v boji proti Islamskému štátu.

Mesto ležiace asi 250 kilometrov severne od Bagdadu môže slúžiť ako štartovací bod na útoky proti IŠ v meste Tikrít, ktoré je taktiež v rukách povstalcov. „Bajdží bude kľúčom k oslobodeniu ďalších častí Iraku,“ miestny veliteľ vojenských operácií Abd al-Vaháb al-Saádí.

Islamský štát ukradol miliardu ton obilia

Militanti z Islamského štátu (IŠ) ukradli viac než milión ton obilia zo severu Iraku a previezli ho do dvoch miest, ktoré kontrolujú v susednej Sýrii. Uviedol to iracký minister poľnohospodárstva Faláh Hassan al-Zajdán.

Podľa jeho údajov zverejnených na stránke ministerstva má vláda „informácie o pašovaní viac než milióna ton pšenice a jačmeňa gangmi Islamského štátu z provincie Ninive do sýrskych miest Rakká a Dajr az-Zaur“. Informácie nie je možné nezávisle overiť, uvádza agentúra Reuters.

Keď IŠ prešiel v júni zo Sýrie do severného Iraku, nakrátko prevzal kontrolu nad štátnymi obilnými silami v provinciách Ninive a Salahadín, kde sa pestuje tretina irackej pšenice a takmer 40 percent jačmeňa. Bývalý šéf rady zodpovednej za obilie pre Reuters v auguste povedal, že militanti vzali z Ninive a západnej provincie Anbár 40 až 50 000 ton pšenice a previezli ju do Sýrie na zomletie.

Koľko obilia však odviezli počas svojej ofenzívy v lete, ktorá sa kryla so žatvou strategicky dôležitej pšenice, už nie je presne známe. Islamský štát chce, aby sa ich samozvaný kalifát stal sebestačný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia