Prezident Burkiny Faso odstúpil z funkcie po 27 rokoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Blaise Compaoré
Blaise Compaoré odstúpil z funkcie prezidenta Burkiny po 27 rokoch. Foto: SITA/AP

OUAGADOUGOU 31. októbra (WEBNOVINY) – Dlhoročný burkinský prezident Blaise Compaoré v piatok odstúpil z funkcie po tom, ako napriek vyhláseniu výnimočného stavu v krajine pokračovali protesty proti snahám predĺžiť jeho úradovanie o ďalšie funkčné obdobie.

Rozhodnutie podľa televíznej stanice Burkina24 oznámil dôstojník prezidentskej stráže Issaac Zida, a to priamo na námestí v centre hlavného mesta Ouagadougou, kde sa počas dňa opäť zhromaždili desaťtisíce demonštrantov. Stanica Radio Omega FM medzitým informovalo, že Compaoré svoj odchod potvrdil príslušným vyhlásením. Prezident pritom v uplynulých hodinách vyhlasoval, že odstúpiť nemieni.

Compaorého úradujúceho od prevratu v roku 1987 dočasne nahradí náčelník ozbrojených síl Honoré Traoré. Ten ešte vo štvrtok oznámil rozpustenie parlamentu a vytvorenie prechodnej vlády, ktorá má byť vo funkcii 12 mesiacov do nasledujúcich volieb. Vedenie západoafrickej krajiny týmto spôsobom reagovalo na nepokoje vyvolané zámerom usporiadať referendum o zmene ústavy, aby sa mohol Compaoré budúci rok uchádzať o znovuzvolenie.

Jeho protivníci v utorok odštartovali kampaň občianskej neposlušnosti, ktorá vo štvrtok vyústila do vypálenia parlamentu a vyrabovania sídla štátnej televízie, na čo prezident vyhlásil výnimočný stav. Násilné nepokoje si podľa niektorých zdrojov vyžiadali až 30 mŕtvych a približne stovku zranených.

Odstúpenie burkinského prezidenta už privítalo aj Francúzsko ako niekdajší koloniálny správca krajiny, zatiaľ čo diplomatické zdroje a miestne médiá informovali o jeho možnom úteku do Ghany.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia