Ukrajina popiera, že na východe používa kazetové bomby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Ukrajinský vojak. Foto: SITA/AP

BERLÍN 24. októbra (WEBNOVINY) – Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin odmietol nasadenie kazetových bômb zo strany ukrajinskej armády v sporných rusky hovoriacich regiónoch na východe krajiny. Vyjadril sa tak po tom, čo mimovládna ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) so sídlom v New Yorku v utorok obvinila ukrajinskú armádu z používania takzvanej kazetovej munície. Tá je vo väčšine krajín zakázaná.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Keď sa na tieto fotografie lepšie pozriete, potom vidíte, že je to fake (podvrh), druh provokácie“, povedal minister v piatok ráno pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Podľa vlastných údajov hovoril s armádou, a tá obvinenia preverila. Klimkin však dodal, že chcú s HRW a ďalšími organizáciami tvrdenia znovu „absolútne dôkladne preveriť“ a zistiť, kto zbrane použil. Podozrenie podľa neho spadá na „teroristov“ a „gangy“, pričom žiada postavenie zodpovedných pred spravodlivosť. HRW tvrdí, že kazetovú muníciu „mohli“ použiť aj povstalci bojujúci na východe Ukrajiny.

Kazetové bomby v sebe obsahujú množstvo menších častí, ktoré sa pri výbuchu roztrieštia na šrapnely a spôsobujú tak mnohopočetné zranenia. Väčšina krajín tento typ munície v roku 2010 zakázala, Ukrajina ani Rusko však príslušnú medzinárodnú dohodu zatiaľ nepodpísali. HRW svoje obvinenia podložila v správe, ktorá je výsledkom vyšetrovania bojov na východnej Ukrajine, konkrétne v Donecku. Od apríla tam pri stretoch medzi armádou a povstalcami prišlo o život už 3700 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavlo Klimkin