Sikorski stiahol vyjadrenie na Putina, vyhovoril sa na pamäť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sikorski
Predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski stiahol kontroverzné vyjadrenie na adresu ruského prezidenta Putina na utorkovej mimoriadnej tlačovej konferencii vo Varšave. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 22. októbra (WEBNOVINY) – Bývalý poľský minister zahraničných vecí a súčasný predseda tamojšieho parlamentu Radoslaw Sikorski poopravil svoje kontroverzné vyhlásenia, podľa ktorých si ruský prezident Vladimir Putin chcel s Poľskom „podeliť“ územie Ukrajiny.

Sikorski teraz tvrdí, že rozhovor s Putinom v skutočnosti neprebehol a „zradila ho pamäť“. „Prišlo k dezinterpretácii môjho textu a moja pamäť mi zlyhala. Lebo keď som si to spätne overoval, vyšlo najavo, že neprišlo k podobnej schôdzke v Moskve medzi (vtedajším poľským premiérom Donaldom) Tuskom a Putinom,“ povedal na utorkovej mimoriadnej tlačovej konferencii vo Varšave.

Sikorski ešte v nedeľu v rozhovore pre americký portál Politico vyhlásil, že Putin na schôdzke z roku 2008 Tuskovi navrhol rozdelenie Ukrajiny medzi Varšavu a Moskvu. „Povedal, že Ukrajina je umelá krajina a Ľvov je poľské mesto a mali by sme to spoločne vyriešiť,“ povedal Sikorski, ktorý Tuska na návšteve Ruska sprevádzal ako vtedajší šéf poľskej diplomacie. „Veľmi veľmi jasne sme im dali najavo, že s tým nechceme mať nič spoločné,“ dodal.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Sikorského vyjadrenia ešte viac naštrbili napäté vzťahy medzi Moskvou a Varšavou. Poľská vláda dlhodobo obviňuje Putina z podielu na ukrajinskej kríze a z priamej podpory tamojších proruských separatistov. Tuskova nástupkyňa na poste šéfky poľskej vlády Ewa Kopaczová označila Sikorského obvinenia za „škandalózne“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ewa KopaczováRadoslaw SikorskiVladimir Putin