Putin navrhol Sikorskému, aby si podelili Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SITA/AP

VARŠAVA 21. októbra (WEBNOVINY) – Bývalý poľský minister zahraničných vecí a súčasný predseda parlamentu Radoslaw Sikorski obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že mu pred šiestimi rokmi navrhol, aby si „podelili Ukrajinu“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Sikorski to povedal v nedeľu v rozhovore pre americký portál Politico, ktorý známy web zverejnil v pondelok. Putin svoj „návrh“ podľa neho predniesol v roku 2008 počas návštevy vtedajšieho poľského premiéra Donalda Tuska v Moskve.

„Povedal, že Ukrajina je umelá krajina a Ľvov je poľské mesto a mali by sme to spoločne vyriešiť,“ povedal Sikorski, ktorý Tuska na návšteve Ruska sprevádzal ako vtedajší šéf poľskej diplomacie. „Veľmi veľmi jasne sme im dali najavo, že s tým nechceme mať nič spoločné,“ dodal Sikorski. Neskôr však prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter informoval, že „niektoré“ jeho slová boli „dezinterpretované“.

Sikorského slová môžu ešte viac naštrbiť v súčasnosti napäté vzťahy medzi Moskvou a Varšavou. Poľská vláda dlhodobo obviňuje Putina z podielu na ukrajinskej kríze a z priamej podpory tamojších proruských separatistov. Tuskova nástupkyňa na poste šéfky poľskej vlády Ewa Kopaczová označila Sikorského obvinenia za „škandalózne“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ewa KopaczováRadoslaw SikorskiVladimir Putin