V Himalájach sa stále nepodarilo spojiť s 11 Slovákmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Nepále zabíjali lavíny, o život prišli aj dvaja Slováci
Najmenej 40 mŕtvych si vyžiadala snehová búrka a lavíny v okolí turistickej trasy na desiatu najvyššiu horu sveta Annapurna. Medzi obeťami sú aj dvaja slovenskí horolezci Ján Matlák a Vlado Švancár. V lavínach zahynuli aj horolezci z Poľska, Kanady, Izraela, Indie a Japonska. Foto: SITA/AP

KÁTHMANDU 20. októbra (WEBNOVINY) – Nepál v pondelok ukončí záchranné operácie v oblasti hôr Annapurna a Dhaulágirí, kde si snehová búrka a lavíny vyžiadali minulý týždeň najmenej 40 mŕtvych vrátane dvoch Slovákov – Jána Matláka a Vlada Švancára.

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničia Peter Susko pre Webnoviny.sk uviedol, že ich telá by mali byť na Slovensko dopravené v pondelok večer. V Himalájach je ešte jedenásť Slovákov, s ktorými sa nepodarilo spojiť. „Intenzívne na tom pracujeme tak zo Slovenska, ako aj prostredníctvom našich kontaktov v Nepále,“ hovorí Susko.

Podľa nepálskych úradov sú už všetci, čo prežili, v bezpečí. Pod snehom sa však ešte môžu nachádzať ďalšie telá, keďže niekoľko Nepálcov je nezvestných. V pondelok ešte uskutočnia posledné lety v oblastiach Mustang, Manang a Dolpa, ktoré boli najviac zasiahnuté.

V okruhu okolo Annapurny zostali uväznené v snehu desiatky turistov. „Myslíme si, že všetkým horolezcom a sprievodcom sme už pomohli a že v oblasti už nie sú uviaznutí ľudia,“ povedal šéf miestnych záchranárov Jadav Koirala. Úrady tiež uzavreli časti okruhu okolo Annapurny, pretože do oblasti už začínali prúdiť ďalšie horolezecké skupiny.

Obrazom: V Nepále zabíjali lavíny, o život prišli aj dvaja Slováci

V lavínach okrem dvoch Slovákov zahynuli aj horolezci z Poľska, Kanady, Izraelu, Indie a Japonska. Identifikovať sa zatiaľ podarilo 34 tiel. Celkovo sa zatiaľ podarilo zachrániť 289 ľudí. Viacerí z nich však v mrazivom počasí pri čakaní na pomoc utrpeli omrzliny a budú im musieť amputovať končatiny.

Snehová búrka, ktorá bola dozvukom silného cyklónu Hudhud, udrela nad výškou asi 4500 metrov v okolí priesmyku Thorong La (5400 metrov). Takzvaný okruh okolo Annapurny je jedným z najobľúbenejších horolezeckých trás v Nepále. Tento rok je to už druhá vážna tragédia potom, čo v apríli zabila lavína na Mount Evereste 16 šerpov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia