Rusko nemôže zmeniť asociačnú dohodu medzi Úniou a Ukrajinou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRUSEL 1. októbra (WEBNOVINY) – Asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode medzi Ukrajinou a Európskou úniou môžu v prípade potreby zmeniť jedine Brusel alebo Kyjev. V stredu to v otvorenom liste ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi uviedol predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

Reagoval tým na návrh šéfa Kremľa, ktorý chce o zmenách v asociačnej dohode rokovať s EÚ. Putin pritom pohrozil prijatím odvetných opatrení voči Ukrajine, keďže tvrdí, že dohoda poškodzuje ruské obchodné záujmy.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Vážne nás znepokojuje nedávno prijatý dekrét zo strany ruskej vlády, ktorý navrhuje zavedenie nových obchodných bariér medzi Ruskom a Ukrajinou,“ uviedol šéf EK v liste. „Asociačná dohoda zostáva bilaterálnou dohodou,“ dodal Barroso s tým, že prípadné zmeny v nej sa môžu udiať jedine na podnet „jednej zo strán,“ ktoré ju podpísali.

Európsky a ukrajinský parlament v polovici septembra schválili asociačnú dohodu medzi EÚ a Ukrajinou, ktorej súčasťou je prehĺbená a komplexná dohoda o zóne voľného obchodu. Ustanovenia týkajúce sa vzájomného obchodu mali byť pôvodne uplatňované od 1. novembra 2014.

Na základe dohody EÚ, Ukrajiny a Ruska bolo však predbežné uplatňovanie pravidiel vzájomného obchodu odložené na 31. decembra 2015. Rusko v pondelok opäť varovalo Ukrajinu, že ak Európska únia alebo Kyjev urobia kroky smerom k prijatiu dohody o voľnom obchode, vyvolá to reakciu zo strany Moskvy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe José Manuel Barroso
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia