Džihádisti sťali zajatých Kurdov, hlavy žien vystavili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 1. októbra (WEBNOVINY) — Moslimskí extrémisti skupiny Islamský štát (IŠ) sťali deväť kurdských bojovníkov vrátane troch žien zajatých v bojoch na turecko-sýrskych hraniciach.

Obrazom: USA a spojenci útočia na Islamský štát

Kurdov zajali počas bojov o mesto Kobani

Sýrska monitorovacia organizácia pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii v stredu uviedla, že džihádisti zajali Kurdov počas bojov o severosýrske mesto Kobani známom aj ako Ajn al-Arab.

Boje okolo mesta Kobani trvajú od polovice septembra, keď skupina IŠ začala útoky s cieľom obsadiť oblasť. SOHR tiež uviedla, že v noci počas bojov zahynuli desiatky džihádistov aj kurdských bojovníkov.

Záznamy na sociálnych sieťach ukazujú ženské hlavy umiestnené na betónových blokoch v severosýrskom meste Džarábulus, ktoré majú v rukách extrémisti.

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných dňoch do kurdských regiónov Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Z oblasti už ušlo do Turecka vyše 150 000 Kurdov. Utečenci hovoria o krutostiach, ktoré páchajú islamisti vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí.

Kurdi držia hladovku

Britskí Kurdi začali v uplynulých dňoch držať masovú hladovku v snahe prinútiť vládu v Londýne, aby začala vyzbrojovať kurdských bojovníkov predovšetkým v islamistami obliehanom sýrskom meste Kobani (Ajn al-Arab) pri hraniciach s Tureckom. Asi 30 kurdských aktivistov sa v stredu zhromaždilo pred sídlom britskej vlády na známej adrese Downing Street 10.

Od Britov ale aj ďalších západných krajín pritom požadujú vyzbrojenie kurdských bojovníkov ťažkou muníciou. Obyvatelia mesta Kobani podľa nich v opačnom prípade budú čeliť masakre zo strany extrémistov bojujúcich po boku Islamského štátu.

„Bojujú proti teroristom z ISIS-u a potrebujú zbrane. Od britskej vlády a ďalších európskych vlád požadujeme ťažkú muníciu a protitankové strely… Budeme pokračovať v hladovke, až kým ich nedostaneme,“ cituje spravodajský portál denníka The Guardian jedného z účastníka protestov, 22-ročného Volkana Celebiho.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát