Britské stíhačky prvýkrát zaútočili proti Islamskému štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Letectvo Spojených štátov a viacerých arabských krajín oštartovalo 23. septembra 2014 leteckú operáciu proti Islamskému štátu na severozápade Sýrie pri hraniciach s Irakom v oblasti, ktorú ovládajú povstalci. USA a Francúzsko už predtým bombardovali džihádistov v Iraku, pridať sa k týmto snahám chcú postupne aj ďalšie krajiny. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 30. septembra (WEBNOVINY) – Britské bojové lietadlá v utorok prvýkrát útočili na pozície radikálnej skupiny Islamský štát v Iraku. Ako informoval minister obrany Michael Fallon, nálet uskutočnili dve stíhačky typu Tornado.

Obrazom: USA a spojenci útočia na Islamský štát

Cieľom náletu bola pozícia ťažkých zbraní ohrozujúcich kurdské jednotky na severe Iraku ako aj obrnené vozidlo v tej istej oblasti. „Obe Tornada sa bezpečne vrátili na základňu a podľa prvého zhodnotenia to vyzerá, že oba zásahy boli úspešné,“ vyhlásil Fallon.

Letectvo Spojených štátov a viacerých arabských krajín pred týždňom odštartovalo leteckú operáciu proti Islamskému štátu na severozápade Sýrie pri hraniciach s Irakom v oblasti, ktorú ovládajú povstalci. USA a Francúzsko už predtým bombardovali džihádistov v Iraku. Pripojenie Veľkej Británie do tejto akcie schválili britskí poslanci minulý piatok. Poslancov o nutnosti zásahu voči islamistom presviedčal aj premiér David Cameron, ktorý návrh zdôvodnil ohrozením „britského ľudu“ zo strany islamistov.

Nejde o boj Západu proti terorizmu, tvrdí Barroso

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso si myslí, že arabské štáty by mali robiť viac pre boj proti extrémistickom z Islamského štátu a islamský extrémizmus by mali odsúdiť ráznejšie. Povedal to v pondelok v rámci Svetového ekonomického fóra v tureckom Istanbule. Podľa neho je „chybou“, ak sa na túto problematiku nazerá ako na „boj Západu proti terorizmu,“ cituje ho spravodajská stanica Al-Arabíja.

„Títo teroristi sú ohrozením predovšetkým pre moslimské krajiny a pre tento región. V prvom rade musíme vidieť moslimské krajiny a moslimské spoločnosti, že odmietajú (Islamský štát). Pretože v skutočnosti ich činy sú proti islamskej viere a proti základným princípom, v ktoré veríme,“ vyhlásil šéf EK, ktorého v novembri na poste nahradí luxemburský expremiér Jean Claude-Juncker.

K džihádistom sa pridáva stále viac Francúzov

Francúzske ministerstvo vnútra v utorokuviedol , že počet francúzskych radikálov, ktorí sa pridávajú k extrémistom v Sýrii, sa stále zvyšuje, čo potvrdzuje správnosť tvrdého protiteroristického zákona prijatého v septembri.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve povedal pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL, že počet francúzskych radikálov v regióne sa tohto roku zvýšil o 74 percent na približne 1000 ľudí. Sú medzi nimi tí, čo cestovali do Sýrie a späť a 200 ďalších, ktorí dúfajú, že vycestujú.

Cazeneuve tiež povedal, že úrady monitorujú francúzskeho člena skupiny Islamský štát (IŠ), ktorého identifikovalo americké ministerstvo zahraničia minulý týždeň. Francúzsko sa ako prvá krajina pridalo k USA v boji proti teroristom IŠ a zvýšilo monitorovanie ľudí podozrivých zo snahy pridať sa k nim.

Zásahy v Iraku a Sýrii sú odpoveďou na hrozby, tvrdí Turecko

Parlamentný mandát umožňujúci vojenské zásahy v Iraku a Sýrii pokryje všetky možné hrozby a riziká, ktorým Turecko momentálne čelí. V utorok to povedal turecký vicepremiér Bülent Arinç. Vyjadril sa tak pred štvrtkovým zasadnutím parlamentu, ktorý bude rokovať o žiadosti vlády o predĺženie povolenia na vojenské zásahy na severe Iraku ako aj o jeho rozšírenie na susednú Sýriu.

Turecká vláda návrhom reaguje na situáciu v Sýrii, kde radikálna skupina Islamský štát postúpila až do kurdskej oblasti pri hranici s Tureckom. Situáciu považuje Ankara za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Kabinet preto požiadal parlament o rozšírenie mandátu, ktorý umožňuje armáde zasahovať v prípade ohrozenia na severe Iraku.

Parlament tieto zásahy schválil minulý rok, aby tak umožnil účinnejšie bojovať proti kurdským separatistom ukrývajúcim sa v susednom Iraku. Nové hrozby teraz prichádzajú zo Sýrie, pričom vláda žiada o možnosť zasiahnuť proti ohrozeniu zo strany islamistov či jednotiek prezidenta Baššára al-Asada.

Pri tureckej hranici so Sýriou je už v pohotovosti zhruba 10 000 vojakov, ktorí majú za podpory helikoptér a bojových lietadiel strážiť takzvanú „bezpečnú zónu“. Očakáva sa však, že tureckí vojaci budú len zaisťovať bezpečnosť hranice a nezasiahnu do samotných bojov na území Sýrie.

V Austrálii zatkli muža, ktorý poslal peniaze extrémistovi do Sýrie

Austrálske úrady zatkli v utorok v Melbourne v rámci protiteroristickej akcie 23-ročného Hassana El Sabsabiho, ktorý poslal peniaze americkému občanovi bojujúcemu po boku sýrskych extrémistov. Muža zatkli týždeň potom, ako melbournská polícia zastrelila podozrivého 18-ročného extrémistu, ktorý dobodal dvoch policajtov.

Polícia uviedla, že El Sabsabiho zatkli po osemmesačnom vyšetrovaní, ktoré sa začalo na základe tipu od americkej tajnej služby FBI. El Sabsabi je obvinený zo zaslania 12 000 amerických dolárov občanovi USA na cestu a boj v Sýrii. Muži sa poznajú len cez sociálne médiá.

Súd s El Sabsabim sa uskutoční vo februári. V prípade obvinenia by mohol byť odsúdený na doživotie. Premiér Tony Abbott povedal v parlamente, že bezpečnostné agentúry vedia o 100 ľuďoch v krajine podporujúcich teroristické skupiny v zahraničí. „Každý, kto podporuje teroristov, je spoluvinníkom ich hrozných činov,“ povedal Abbott.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronJosé Manuel BarrosoJuan Manuel BarossoTony Abbott
Firmy a inštitúcie Islamský štát