Katalánci v referende rozhodnú, či sa odtrhnú od Španielska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katalánsko, referendum
Referendum o nezávislosti by sa malo konať 9.novembra. Foto: SITA/AP

BARCELONA 27. septembra (WEBNOVINY) – Katalánsky prezident Artur Mas v sobotu slávnostne podpísal dekrét, ktorým vyhlásil referendum o odtrhnutí od zvyšku Španielska. Dátum pritom určili už na 9. novembra. „Katalánsko chce prehovoriť. Chce byť vypočuté. Chce hlasovať. Teraz je ten správny čas,“ povedal Mas na slávnostnej ceremónii v katalánčine, španielčine a angličtine.

Vláda v Madride však všeľudové hlasovanie odmieta. Španielska vicepremiérka Soraya Sáenzová de Santamaríová v piatok informovala, že kabinet sa touto otázkou bude zaoberať v pondelok a rozhodne o ďalšom formálnom postupe. Premiér Mariano Rajoy sa chce s podnetom obrátiť na ústavný súd, ktorý má konanie referenda pozastaviť, až kým nerozhodne o jeho súlade s celoštátnou legislatívou. Madrid tvrdí, že všeľudové hlasovanie odporuje ústave z roku 1978.

Obyvatelia 7,5-miliónového Katalánska sú nespokojní s politikou vlády v Madride, ktorá bojuje proti kríze tvrdými úspornými opatreniami a podľa katalánskych politikov investuje do regiónu oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva.

Španielsky ústavný súd ešte v máji 2013 pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament vyhlásil „zvrchovanosť“ autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Vláda v Madride kategoricky odmieta vypísanie akéhokoľvek plebiscitu o oddelení časti územia. Španielska ústava totiž nepovoľuje referendum, na ktorom by sa nezúčastnili všetci Španieli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mariano Rajoy