Moskva chce na Kryme viac vojakov, na Ukrajine ich je tisíc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krym tank
Podľa ukrajinského ministra východné hranice Ukrajiny prekročili tri ruské tanky. (ilustračné foto) Foto: SITA/AP

MOSKVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Rusko musí zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť na nedávno anektovanom Kryme pre pokračujúcu krízu na Ukrajine. V utorok to povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu, podľa ktorého je táto záležitosť prioritou.

Väčší počet vojakov na Kryme je pre Moskvu vyššou prioritou

„Vyslanie riadnych a sebestačných síl smerom na Krym je jednou z našich najvyšších priorít,“ vyhlásil. Situácia na Ukrajine sa podľa Šojgu výrazne vyostrila a zvýšila sa tiež prítomnosť medzinárodných vojenských síl v blízkosti ruských hraníc.

Obrazom: Boje na Ukrajine si vyžiadali ďalších mŕtvych a ranených

Krymské úrady koncom februára 2014 odmietli uznať legitimitu novej vlády v Kyjeve a vyhlásili referendum o odtrhnutí. Následne v marci požiadali Moskvu o pričlenenie k Ruskej federácii, dôsledkom čoho je najväčšia kríza medzi Západom a Ruskom od pádu železnej opony. V krymskom prístave Sevastopoľ už roky sídli ruská Čiernomorská flotila.

Na Ukrajine je stále asi tisíc ruských vojakov

Na Ukrajine sa stále nachádza asi tisíc ruských vojakov napriek zníženiu ich počtu po vyhlásení prímeria 5. septembra. V utorok to povedal nemenovaný predstaviteľ Severoatlantickej aliancie. Títo vojaci sú podľa neho vyzbrojení delami a bojovými vozidlami.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Ruské bojové sily majú všetko, čo potrebujú, aby pokračovali v ohrozovaní stability na východe Ukrajiny,“ povedal pod podmienkou anonymity. Dodal, že Rusko pokračuje v poskytovaní bojovej a logistickej podpory separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti. NATO predtým odhadovala, že na Ukrajine bolo 3000 až 5000 ruských vojakov, asi 70 percent z nich sa však z krajiny za posledné dva týždne stiahlo.

Pod vedením USA sa v pondelok na Ukrajine začali veľké vojenské cvičenia NATO. Zúčastňuje sa na nich asi 1 300 vojakov z 15 krajín vrátane niektorých bývalých sovietskych republík. Rusko skritizovalo prítomnosť vojakov NATO na Ukrajine ako provokáciu, podľa USA však boli cvičenia naplánované už pred začiatkom tamojšej krízy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej Šojgu