Demonštranti v Pakistane obsadili štátnu televíziu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pakistan
Foto: SITA/AP

ISLAMABAD 1. septembra (WEBNOVINY) – Pakistanskí vojaci a polovojenské sily vstúpili v pondelok do sídla štátnej televízie PTV v Islamabade po tom, čo dav demonštrantov vnikol do budovy a odstavil vysielanie.

Demonštranti, ktorých vedie opozičný líder Imrán Chán a duchovný Táhir al-Kádrí, sa už viac než dva týždne snažia zvrhnúť vládu premiéra Naváza Šarífa. Šaríf, ktorý hladko vyhral minuloročné májové voľby, odmieta odstúpiť. Demonštrácie v sobotu vyústili do krvavých zrážok s políciou, pri ktorých zahynuli najmenej traja ľudia.

K zrážkam došlo aj v pondelok ráno a štátna televízia PTV ako aj jej anglický PTV World service prerušili vysielanie po tom, čo demonštranti vnikli do jej sídla v Islamabade. Vojaci však demonštrantov z budovy vyviedli a televízia je už pod ich ochranou a vysielanie obnovila.

Protivládne demonštrácie sú doteraz najväčšou výzvou vláde premiéra Šarífa, ktorý sa ujal svojej funkcie pred rokom. Išlo o prvý demokratický prevod moci v krajine poznačenej vojenskými pučmi. Podľa demonštrantov ho však sprevádzali volebné podvody a žiadajú preto odstúpenie premiéra Šarífa, ktorého vládu označujú za ilegálnu. Šaríf obvinenia z volebných podvodov odmieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Imran Chán