Severná Kórea označila USA za pohrebisko ľudských práv

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ferguson
Incident vyvolal v USA vlnu nepokojov. Foto: SITA/AP

SOUL 28. augusta (WEBNOVINY) – Severokórejská vláda v stredu označila prípad zastrelenia neozbrojeného černošského mladíka policajtom v americkom štáte Missouri za dôkaz toho, že USA sú „pohrebiskom ľudských práv“.

Obrazom: V USA pochovali zastreleného černošského mladíka Michaela Browna

Výbuch potláčanej nespokojnosti

Hovorca ministerstva zahraničných vecí v Pchjongjangu, ktorého vyhlásenie priniesla Kórejská ústredná tlačová agentúra, znepriatelenú veľmoc odsúdil ako krajinu, kde „sú ľudia vystavení diskriminácii a ponižovaniu pre ich rasu a sú zatýkaní s takou hrôzou, že ani nevedia, kedy ich zastrelia“.

Nedávne protesty v meste Ferguson a iných častiach USA označil za „výbuch potláčanej nespokojnosti a odporu obyvateľov voči rasovej diskriminácii a nerovnosti hlboko zakorenenej v americkej spoločnosti“.

Severokórejčania vracajú kritiku

Zverejnené vyjadrenia zodpovedajú snahe Severokórejčanov využiť akúkoľvek príležitosť, aby Washingtonu vrátili dlhodobú kritiku, v rámci ktorej hodnotí komunistickú krajinu ako jedného z najhorších porušovateľov ľudských práv sveta. Podľa hovorcu severokórejskej diplomacie Američania vystupujú ako „medzinárodný ľudskoprávny sudca“ a namiesto „zasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín by sa mali starať sami o seba“.

„Riešenia svojho problému by nemali hľadať v potláčaní demonštrácii, ale vyniesť na svetlo skutočný obraz americkej spoločnosti, pohrebiska ľudských práv, a správne chápať to, ako vyzerajú pravé ľudské práva a ako by mali byť zaručené,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Tisíce obyvateľov Missouri sa v pondelok prišli rozlúčiť s 18-ročným Michaelom Brownom, ktorého začiatkom augusta zastrelil policajt v meste Ferguson. Udalosť bola spájaná s rasizmom a viedla k masovým nepokojom. Úrady v Missouri museli dokonca vyhlásiť výnimočný stav a povolať do mesta Národnú gardu. Polícia zverejnila zábery, ktoré dokazujú, že Brown tesne pred incidentom kradol v obchode cigary a zastrašoval majiteľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia