Obrazom: V Rumunsku zabíjajú povodne, zničili tisíce domov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rumunsko ohrozujú povodne, poškodili tisíce domov
Povodne na juhu Rumunska poškodili tisíce domov, utopili sa už dvaja ľudia. Rozvodnená rieka Gilort odrezala od okolia 300 ľudí v jednej z dedín ležiacich pozdĺž jej toku, kde v uplynulých dňoch evakuovali obyvateľov pomocou vrtuľníkov. Foto: SITA/AP

BUKUREŠŤ 31. júla (WEBNOVINY) – Rumunské úrady vo štvrtok informovali o utopení druhej osoby v dôsledku povodní na juhu krajiny, ktoré tiež poškodili okolo 2200 domov a takmer stovku zničili úplne. Rozvodnená rieka Gilort medzitým odrezala od okolia 300 ľudí v jednej z dedín ležiacich pozdĺž jej toku, kde v uplynulých dňoch evakuovali obyvateľov pomocou vrtuľníkov.

Obrazom: Povodne na juhu poškodili tisíce domov

Meteorológovia pre najhoršie postihnuté oblasti vydali aj na štvrtok výstrahu pred extrémnym počasím. Počet obyvateľov evakuovaných pre povodne stúpol na približne 1200. Rumunský minister životného prostredia a udržateľného rozvoja Attila Korodi ohlásil preverovanie podozrení, že povodne mohla spôsobiť nadmerná ťažba dreva v okolitých lesoch.

Balkán ničia povodne, poškodili tisíce domov
Foto: SITA/AP

Výdatné zrážky a záplavy sužujú aj Srbsko.Druhá najväčšia srbská elektráreň pracuje v obmedzenom režime. Podľa štvrtkových informácií tamojších úradov ohrozuje zariadenie Kostolac voda stekajúca z okolitých kopcov a hrozia bleskové záplavy. Časť tepelnej elektrárne preto odstavili. Problémy má navyše aj uholná baňa, ktorá zariadenie zásobuje. Od minulého týždňa je ťažba uhlia v nej pozastavená.

Ide tak o ďalší úder pre energetický sektor balkánskej krajiny, ktorá sa spamätáva z májových ničivých záplav. Tie spôsobili aj zatopenie dvoch šácht v uholnej bani Kolubara, ktorá zásobuje najväčšiu tepelnú elektráreň v krajine. Ťažbu v nej obmedzili na polovicu a návrat k plnej produkcii môže podľa úradov trvať niekoľko mesiacov. Srbsko pritom až 70 percent spotrebovanej elektrickej energie získava zo zastaraných tepelných elektrární. Pre aktuálne výpadky musí elektrinu dovážať zo zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať