Sankcie Rusko nepoložia, bude silnejšie, tvrdí Lavrov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lietadlo boeing ukrajina malajzia
Trosku lietadla skúmajú medzinárodní experti. Foto: SITA/AP

MOSKVA 28. júla (WEBNOVINY) – Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyjadril v pondelok presvedčenie, že vyšetrovanie havárie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny prebehne objektívne a v súlade s princípom prezumpcie neviny.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Na vyšetrovaní by sa podľa neho mali podieľať všetky strany, ktoré majú prístup k informáciám súvisiacim s nehodou. „V opačnom prípade to budeme považovať za pokus ovplyvniť vyšetrovanie,“ vyhlásil Lavrov na tlačovej konferencii.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Dodal, že vyšetrovanie by malo prebiehať pod záštitou OSN a rozhodnúť by o tom mala Bezpečnostná rada. V súčasnosti vyšetrovanie koordinuje Holandsko, odkiaľ pochádzala väčšina obetí.

Rusko si želá pozdĺž spornej hranice pozorovateľov OBSE

V súvislosti s pokračujúcim ozbrojeným konfliktom medzi proruskými povstalcami a ukrajinskými silami ako aj obvineniami, že Moskva materiálne podporuje separatistov, Lavrov povedal, že Rusko by privítalo, aby boli pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) rozmiestnení pozdĺž rusko-ukrajinskej hranice.

Západ a ukrajinské vedenie tvrdia, že cez túto hranicu dostávajú povstalci zbrane, čo však Moskva popiera. USA, EÚ aj Kanada zaviedli z tohto dôvodu niekoľko sérií sankcií proti ruským občanom a firmám v oblasti energetiky, zbrojného priemyslu a bankovníctva.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Lavrov však tvrdí, že tieto sankcie nepoškodia Rusko, no urobia ho ekonomicky ešte nezávislejším. „Sankcie nedosiahnu svoj účel a my prekonáme ťažkosti v niektorých odvetviach a vyjdeme z toho ešte nezávislejší a silnejší,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

Vyšetrovanie zdržujú boje

Vyšetrovanie príčin havárie malajzijského lietadla zatiaľ viazne. Medzinárodní experti v nedeľu na poslednú chvíľu zrušili svoju plánovanú návštevu miesta nešťastia na východnej Ukrajine. Dôvodom sú neutíchajúce boje medzi tamojšími proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.

Kyjev zo vzniknutej situácie viní separatistov. Analýza čiernych skriniek z lietadla spoločnosti Malaysia Airlines potvrdila teóriu o zostrelení raketou. Údaje z čiernych skriniek sú konzistentné s nájdenými kusmi lietadla, ktoré javia znaky poškodenia šrapnelmi z rakety.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa 17. júla zrútil v oblasti pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Lavrov
Firmy a inštitúcie BoeingOSN Organizácia Spojených národov