Rusko nechce, aby vyšetrovanie pádu lietadla viedla Ukrajina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina lietadlo
Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. Foto: SITA/AP

KUALA LUMPUR 22. júla (WEBNOVINY) – Vyšetrovanie havárie lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny by malo uskutočniť medzinárodné spoločenstvo a nie Ukrajina.

Rusko žiada spravodlivé vyšetrovanie

V utorok to vyhlásila ruská veľvyslankyňa v Malajzii Ľudmila Vorobjevová s tým, že na čelo vyšetrovania by sa mala postaviť Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO).

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Podľa jej pravidiel má vyšetrovanie viesť krajina, v ktorej došlo k leteckej nehode. „Toto je však výnimočná situácia, pretože oblasť (nehody) je vojnová zóna,“ povedala Vorobjevová novinárom. Rusko podľa nej žiada už od začiatku „spravodlivé, dôkladné a úplné vyšetrovanie“ na čele s ICAO. Jedným z dôvodov je, že proruskí povstalci nedôverujú vláde v Kyjeve a obávajú sa, že ukrajinské úrady by mohli sfalšovať dôkazy proti nim.

Čierne skrinky na holandskú žiadosť zanalyzujú Briti

Britský premiér David Cameron v utorok oznámil, že medzinárodnú analýzu záznamníkov zrúteného malajzijského lietadla vykonajú britskí odborníci. Podľa Cameronovho oznamu na jeho konte ma sieti Twitter tak Londýn vyhovie žiadosti holandskej vlády.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Takzvané čierne skrinky prevezmú od malajzijskej vlády, ktorá ich v utorok získala od proruských povstalcov operujúcich na východe Ukrajiny, kde sa stroj zrútil. Podľa vlády v Kuala Lumpur sú záznamníky oranžovej farby nájdené v poli v dobrom stave.

Vlak s telami obetí havárie dorazil do Charkova

Vlak s telesnými pozostatkami väčšiny z 298 obetí havárie malajzijského lietadla v utorok dorazil na vojenskú základňu, ktorú kontroluje ukrajinská vláda. Ide o prvú zastávku v rámci cesty, na konci ktorej telá odovzdajú rodinným príslušníkom.

Celkovo päť chladiacich vagónov obsahujúcich asi 200 tiel dorazilo do mesta Charkov po tom, ako proruskí separatisti súhlasili s vypravením vlaku z Doneckej oblasti. Okrem pozostatkov militanti príslušným orgánom odovzdajú aj nájdené čierne skrinky zo zostrelného lietadla.

Pozostalých odškodnia 5-tisíc dolármi

Malajzijská letecká spoločnosť v pondelok potvrdila výšku predbežného finančného odškodnenia rodín obetí štvrtkového zrútenia sa jej stroja na Ukrajine. Podľa vedenie vlajkového prepravcu to bude 5000 dolárov na „okamžitú“ finančnú pomoc pozostalým.

Spoločnosť zároveň odmietla pochybnosti o bezpečnosti trasy jej nedeľňajšieho letu z Kuala Lumpur do Londýna. Ten pre uzatvorenie časti ukrajinského vzdušného priestoru práve po zostrelení malajzijského stroja museli presmerovať. Fakt, že súčasťou trasy bola aj vojnou zmietaná Sýria, vyvolal pobúrenie. Podľa spoločnosti je to však medzinárodne overená letová trasa.

OSN požaduje sprístupnenie trosiek

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok jednomyseľne prijala rezolúciu, ktorou odsudzuje zostrelenie malajzijského dopravného lietadla nad Ukrajinou a požaduje, aby ozbrojené skupiny operujúce v oblasti umožnili „bezpečný a neobmedzený prístup“ na miesta dopadu trosiek.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Pätnásťčlenný orgán tak urobil na podnet Austrálie, ktorá pri tragédii prišla o 28 občanov. Rada podobne ako vo vyhlásení prijatom ešte v piatok požaduje taktiež vyvodenie zodpovednosti a „úplnú spoluprácu všetkých štátov“ podieľajúcich sa na vyšetrovaní udalosti. Podľa austrálskej ministerky zahraničných vecí Julie Bishopovej, ktorá prišla o rezolúcii rokovať do New Yorku, „obetiam a ich rodinám dlžíme vysvetlenie, čo sa stalo a kto bol za to zodpovedný“.

Vláda odovzdá čierne skrinky vyšetrovateľom

Malajzijský premiér Najib Razak uviedol v utorok v stanovisku, že čierne skrinky zo zostreleného lietadla malajzijskej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré vyzerajú byť v dobrom stave, bude uchovávať Malajzia až do vytvorenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu. „Potom ich odovzdáme tímu medzinárodných vyšetrovateľov na ďalšiu analýzu,“ povedal premiér.

Čierne skrinky sa nachádzali v rukách proruských povstalcov, ktorí ich po dohode odovzdali malajzijským predstaviteľom. Podľa Razaka je súčasťou dohody aj umožnenie „bezpečného prístupu“ nezávislým medzinárodným vyšetrovateľom na miesto havárie. Dohodu sa podarilo v pondelok dosiahnuť malajzijskej strane s lídrom povstalcov Aleksandrom Borodajom.

Demonštranti požadujú od Ruska spravodlivosť

Veľvyslanectvo Ruska v malajzijskom Kuala Lumpur bolo v utorok cieľom pochodu niekoľkých stoviek demonštrantov, ktorí požadovali „spravodlivosť“ pre obete minulotýždňového zostrelenia lietadla malajziských aerolínií nad východom Ukrajiny ovládanom proruskými povstalcami a zadržanie vinníkov tragédie.

Organizátorom zhromaždenia bolo mládežnícke krídlo Zjednotenej národnej organizácie Malajcov, ktorá je najsilnejšou politickou stranou v krajine. Podľa jedného z účastníkov nebolo cieľom „nikoho obviňovať“, ale iba „požiadať Rusko i Ukrajinu, aby spolupracovali s vyšetrovateľmi“.

Nemenovaná pracovníčka veľvyslanectva povedala, že kolegovia dostali príkaz neopúšťať budovy, zatiaľ čo veľvyslankyňa Ľudmila Vorobjevová zopakovala, že Rusko nemá s pádom lietadla nič spoločné. „Povstalci nevlastia žiadne obranné systémy, ktoré by boli schopné zostreliť lietadlo vo výške 10 000 metrov… Rusko nikdy nedodáva takýto druh systémov,“ povedala Vorobjevová na tlačovej konferencii. Dodala, že Rusko nezvaľuje na nikoho vinu bez dôkazov a vyzýva na „dôkladné prešetrenie“ udalosti.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Stroj bol pravdepodobne zostrelený raketou, pričom hlavné podozrenie zatiaľ padá na proruských povstalcov operujúcich v nepokojnej oblasti. Tí vinu odmietajú a obviňujú vládne sily disponujúce raketovým systémom schopným zostreliť lietadlo v desaťkilometrovej výške.

Rozkladajúce sa telá obetí boeingu dali do chladiaceho vlaku
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David Cameron