Boj o Slovjansk má obete, Putin sa vyhráža Kyjevu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojak
Ilustračné foto Foto: SITA, AP

KYJEV 24. apríla (WEBNOVINY) – Ukrajinské ministerstvo vnútra vo štvrtok informovalo o usmrtení „najviac piatich“ militantov v meste Slovjansk ovládanom separatistami na východe krajiny, kde bezpečnostné zložky obnovili svoju „protiteroristickú operáciu“.

Podľa zverejneného vyhlásenia sily patriace pod rezort vnútra s podporou armády odstránili tri nelegálne kontrolné stanovištia, ktoré zriadili ozbrojené skupiny v Slovjansku ležiaceho na území Doneckej oblasti.

Okrem „zlikvidovaných teroristov“ ministerstvo v súvislosti so stretom hlási taktiež jedného zraneného spomedzi príslušníkov vládnych síl.

Ozbrojenci prepustili zadržiavaného amerického novinára

Americký novinár Simon Ostrovsky, ktorého zadržiavali na východnej Ukrajine proruskí ozbrojenci, je už na slobode. Informoval o tom jeho zamestnávateľ spravodajská stanica Vice News. „S potešením oznamujeme, že náš kolega a priateľ Simon Ostrovsky, bol bezpečne prepustený a je zdravý,“ uviedla stanica vo štvrtkovom stanovisku na svojej internetovej stránke.

Ostrovsky bol nezvestný od utorka rána. Na Ukrajine celé týždne pokrýval krízu a informoval o skupinách maskovaných ozbrojencov obsadzujúcich vládne budovy v mestách na východe krajiny. Hovorkyňa ozbrojencov v meste Slovjansk Stella Choroševová v stredu potvrdila, že Ostrovského proruské sily zadržiavajú v miestnej pobočke ukrajinskej tajnej služby, ktorej sa zmocnili pred vyše týždňom.

„Je s nami. Má sa dobre,“ povedala pre tlačovú agentúru The Associated Press. Ozbrojenci ho podozrievali ho z bližšie nešpecifikovaných „nekalých aktivít“, ktoré chceli „vyšetriť“.

Turčynov vyzval Rusko, aby stiahlo vojakov z hranice

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval vo štvrtok Rusko, aby stiahlo vojakov z hranice, prestalo sa pliesť do vnútorných záležitostí Ukrajiny a zastavilo vydieranie Kyjeva. Turčynov sa tak vyjadril v krátkom prejave k národu po tom, čo Rusi začali vojenské cvičenia v blízkosti hranice v reakcii na napätú situáciu na Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU

.

Podľa jeho slov Moskva „demonštratívne koncentruje ozbrojené sily“ na hranici, Ukrajina sa však nepodvolí teroristickým hrozbám a bude naďalej podnikať opatrenia na ochranu životov svojich občanov. „Žiadame Rusko, aby ukončilo miešanie sa do vnútorných záležitostí Ukrajiny, svoje neustále hrozby a vydieranie a stiahlo svojich vojakov z východnej hranice našej krajiny,“ vyhlásil Turčynov.

Putin varuje Ukrajinu a žiada USA, aby zastavili operácie

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Spojené štáty musia prinútiť súčasné vedenie Ukrajiny, aby okamžite zastavilo vojenskú operáciu proti separatistom na východe krajiny a stiahlo vojenské jednotky na ich stále základne.

„Spoliehame na Spojené štáty, že prijmú urgentné opatrenia v záujme deeskalácie situácie,“ píše sa v stanovisku. Ruské ministerstvo zahraničia tiež uviedlo, že telefonické rozhovory plánované na stredu medzi ministrami zahraničia Ruska a USA Sergejom Lavrovom a Johnom Kerrym sa neuskutočnili „z dôvodov, ktoré nezávisia od Moskvy“.

„Je to trestuhodná operácia a samozrejme, že bude viesť k dôsledkom voči ľuďom, ktorí o nej rozhodli,“ vyhlásil šéf Kremľa v narážke na „protiteroristickú“ operáciu na východe Ukrajiny nariadenú vládou v Kyjeve.

Putin sa vyjadril aj na tému sankcií, ktoré Západ zaviedol voči Rusku. Podľa neho síce čiastočne „poškodili ruskú ekonomiku“, nie však „kriticky“. „Celkovo spôsobujú škody, pretože ratingy sa prehodnocujú, pôžičky budú stále drahšie a tak ďalej. Ale (škody) nemajú zásadný charakter,“ vyhlásil prezident.

Oslobodili kúpeľné mesto Svjatohirsk

Ukrajinský spravodajský portál KyivPost medzitým informoval o jednom z prvých výsledkov obnovenej operácie, keď elitný útvar ministerstva vnútra „oslobodil od nezákonných ozbrojených skupín“ kúpeľné mesto Svjatohirsk blízko Slovjansku.

Miestny kláštor údajne separatisti využívali ako „vojenskú základňu“, zatiaľ čo samotnému mestu portál pripisuje strategický význam, keďže leží na pomedzí Doneckej, Charkovskej a Luhanskej oblasti. Podľa správy rezortu vnútra, ktorú cituje KyivPost, si zásah nevyžiadal žiadne obete na životoch.

Proruskí demonštranti vtrhli do budovy vlády v Donecku
Foto: SITA/AP

Políciu privolali sami demonštranti

Vláda medzitým informovala o vyhnaní proruských demonštrantov z radnice v meste Mariupoľ na juhu Doneckej oblasti, podľa miestnej polície však políciu privolali samotní okupanti po tom, ako na nich zaútočila približne 30-členná skupina vyzbrojená bejzbalovými pálkami. Je tak nejasné, do akej miery zásah súvisí s „protiteroristickou operáciou“, ktorej ohniskami sú podľa údajov KyivPost aj Mariupoľ či severnejšie ležiaci Artemivsk.

Ozbrojenci v Artemivsku sa údajne v noci pokúsili zmocniť vojenskej základne, kde sa nachádza 20 až 30 tankov a veľký sklad zbraní, pričom sa mestom ozývali výbuchy a streľba.

Proruskí demonštranti a maskovaní ozbrojenci už takmer dva týždne okupujú sídla vládnych úradov a iné objekty na východe Ukrajiny, pričom požadujú autonómiu alebo pripojenie k Rusku, ako tomu bolo v marci na Kryme. Reagujú tak na prevzatie moci doterajšou opozíciou po februárovom zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Prvý ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema v stredu potvrdil, že vláda ukončila prímerie so separatistami vyhlásené počas Veľkej noci a obnovuje „aktívnu fázu“ vojenskej „protiteroristickej operácie“. Takýto krok ešte v utorok nariadil dočasný prezident Oleksandr Turčynov, až do štvrtka však armáda na východe Ukrajiny nezasahovala. Turčynov tým reagoval na správy o smrti dvoch osôb, ktoré našli „umučené na smrť“. Jednou z obetí bol miestny politik Volodymyr Rybak, ktorého telo objavili neďaleko Slovjanska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia