Rusko neplní dohodu o Ukrajine, Obama má nachystané sankcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obama putin
Americký prezident Obama asi hodinu telefonoval s ruským kolegom Putinom. Preberali Ukrajinu. Foto: SITA/AP

TOKIO 24. apríla (WEBNOVINY) – Prezident USA Barack Obama vo štvrtok obvinil Rusko, že nepostupuje v súlade s minulotýždňovou dohodou zo Ženevy o krokoch smerujúcich k uvoľneniu napätia na východe Ukrajiny, kde sa viaceré oblasti snažia ovládnuť ozbrojení proruskí separatisti.

Počas tlačovej konferencie s japonským premiérom Šinzom Abem v Tokiu povedal, že „zákerní a ozbrojení muži“ na Ukrajine pokračujú v obsadzovaní strategických budov, zatiaľ čo Rusko podľa neho neurobilo nič pre to, aby takéto agresívne konanie zastavilo. Vyjadril sa tak po tom, ako Moskva za neplnenie dohody skritizovala Kyjev i Washington.

Ukrajinská vláda v utorok obnovila „protiteroristickú operáciu“ v nepokojných častiach krajiny, na čo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval, že útoky na tamojších Rusov budú vnímané ako útoky na Rusko, a naznačil možnosť vojenského zásahu.

Obama v Tokiu zasa odkázal Moskve, že Washington má voči nej prichystané dodatočné sankcie a momentálne sa snaží v tejto veci získať podporu zo strany spojencov, ktorá je potrebná pre to, aby boli nové opatrenia účinné.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—->

TU.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry sa v utorok telefonicky spojil s ruským náprotivkom, pričom vyjadril obavy z prístupu Rusov k situácii na východe Ukrajiny, kde podľa neho nepodnikajú pozitívne kroky smerujúce k upokojeniu. Americký rezort zahraničia uviedol, že Kerry vyzýva Moskvu na zmiernenie svojej rétoriky a diplomatické angažovanie sa na Ukrajine v spolupráci s tamojšou vládou a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaJohn KerrySergej Lavrov