Navaľný je vinný z ohovárania, ruský súd mu udelil pokutu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexej Navaľný
Niekdajší výrazný opozičný vodca sa v súčasnosti nachádza v domácom väzení. Foto: SITA/AP

MOSKVA 22. apríla (WEBNOVINY) – Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v utorok súd v Moskve uznal vinným z ohovárania a udelil mu pokutu vo výške 300-tisíc rubľov (v prepočte viac ako šesťtisíc eur).

Tohto činu sa mal dopustiť prostredníctvom sociálnej siete Twitter, na ktorej moskovského mestského poslanca z vládnej strany Jednotné Rusko označil za drogovo závislého. Navaľný sa proti rozsudku plánuje odvolať.

Niekdajší výrazný opozičný vodca sa v súčasnosti nachádza v domácom väzení, kde mu neumožňujú používanie sociálnych sietí, v jeho mene tak však robia jeho rodinní príslušníci a známi.

Popredný kritik politiky Kremľa má do 28. apríla zakázané opúšťať svoj byt na predmestí Moskvy, pričom nesmie používať internet, telefonovať alebo iným spôsobom komunikovať s kýmkoľvek okrem príbuzných, právnikov a policajných vyšetrovateľov. Domáca väzba súvisí s vyšetrovaním sprenevery, ktorej sa Navaľný údajne dopustil voči francúzskej kozmetickej firme Yves Rocher.

Tridsaťsedemročného aktivistu známeho predovšetkým odhaľovaním korupcie vo vládnych kruhoch ešte v júli minulého roka usvedčili zo sprenevery v úrade gubernátora Kirovskej oblasti, kde pôsobil ako poradca. Pôvodný trest v podobe päťročného pobytu vo väzení mu neskôr zmenili na podmienečný.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexej Navaľnyj