Obama mieri do Japonska, KĽDR varuje pred nebezpečenstvom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Foto: SITA/AP

TOKIO 23. apríla (WEBNOVINY) – Japonská vláda v utorok potvrdila očakávanie, že trojdňová návšteva prezidenta USA Baracka Obamu posilní vzájomné úzke vzťahy, a to „v záujme mieru a prosperity v ázijsko-tichomorskom regióne“.

Obama priletí do Japonska v stredu a v krajine vychádzajúceho slnka strávi tri dni. Bude to prvá návšteva šéfa Bieleho domu od roku 1996 a príchodu Billa Clintona. Jej vrcholom bude rokovanie s premiérom Šinzom Abem, ktorého provokačné správanie voči okolitým krajinám sa Američanom nepáči. Vyvoláva totiž napäté vzťahy nielen s Čínou, ale aj so spojencom USA Južnou Kóreou. Práve tá by spoločne s Tokiom mala podľa zámerov Američanov vytvárať v regióne protiváhu mocnej Číny.

Spojenec Pekingu Severná Kórea v nedeľu varoval, že Obamova prítomnosť v regióne je nebezpečná a môže viesť k vojenskej eskalácii.

Biely dom ešte vo februári potvrdil aprílové ázijské turné Baracka Obamu, ktorý postupne navštívi Japonsko, Južnú Kóreu, Malajziu a Filipíny.

V prípade Malajzie bude Obama prvým prezidentom USA, ktorý príde na návštevu krajiny po Lyndonovi Johnsonovi v roku 1966. Obama sa stretne s lídrami všetkých štyroch krajín a bude s nimi debatovať o vzájomných diplomatických a obchodných vzťahoch ako aj o aktuálnej napätej situácii v regióne, ktorej zdrojom sú aj viaceré územné spory.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama