Putin vyznamená vojakov z Krymu, chránili ruské hranice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

MOSKVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Kremeľ v sobotu priznal, že ruské jednotky nie sú pri ukrajinských hraniciach na cvičení, ale že ich tam rozmiestnili v reakcii na nestabilnú situáciu na Ukrajine. Kremeľ predtým tvrdil, že jednotky sú na rutinných vojenských manévroch. Podľa NATO sa pri rusko-ukrajinských hraniciach nachádza asi 40-tisíc dobre vyzbrojených vojakov pripravených na boj.

„Máme vojenské sily v oblasti ukrajinských hraníc. Niektoré sú tam trvalo, no ďalšie sú tam ako posila pre to, čo sa deje na Ukrajine,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Na Ukrajine prebieha podľa neho vojenský puč a každá krajina by prijala všetky opatrenia na zaistenie vlastnej bezpečnosti. Peskov tiež zdôraznil, že Rusko má ako suverénny štát právo nasadiť svoje jednotky kdekoľvek na svojom území. Odmietol obvinenia, že ruská armáda zasahuje aj na území Ukrajiny.

Putin vyznamená vojakov

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamená vojakov, ktorí slúžili na Kryme počas ruskej anexie tohto polostrova. Ruský líder to povedal v sobotu v rozhovore pre štátnu televíziu Rossija. „Samozrejme, že udelím štátne vyznamenania,“ vyhlásil.

Putin vo štvrtok po prvýkrát priznal, že na Kryme sa nachádzali ruskí vojaci, ktorých cieľom bolo podporovať miestne sily domobrany. Predtým nasadenie ruských vojsk na Kryme rezolútne popieral.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Napätie medzi Ruskom a Západom stúpa

Putin v rozhovore zároveň odmietol kritiku postupu Moskvy v prípade Krymu. Komentoval aj zvyšujúce sa napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom, pričom vyjadril nádej, že vzťahy sa po nástupe nórskeho expremiéra Jensa Stoltenberga do čela Severoatlantickej aliancie zlepšia. Jeho nominovanie na šéfa NATO privítal.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

„Máme veľmi dobré vzťahy, vrátane tých osobných. Je to veľmi vážená a zodpovedná osoba,“ povedal Putin o Stoltenbergovi, ktorý by mal nastúpiť do čela aliancie na jeseň tohto roku. „Uvidíme, ako sa budú potom vzťahy vyvíjať,“ vyhlásil ruský prezident.

S terajším lídrom NATO Andersom Foghom Rasmussenom nemá v poslednej dobe Putin dobré vzťahy. Putina Rasmussena tento týždeň dokonca obvinil, že ešte ako dánsky premiér tajne nahral a zverejnil jeden z ich vzájomných rozhovorov, čo Rasmussen poprel. Ruský prezident má podľa vlastných slov záujem na zlepšení vzťahov so Západom.

Ukrajinská vláda počas sviatkov nezasiahne proti separatistom

Ukrajinská vláda nezasiahne počas Veľkonočných sviatkov proti proruským separatistom okupujúcim vládne budovy na východe Ukrajiny. Minister zahraničia Andrij Deščycja, ktorého citovala vysielacia spoločnosť BBC, v sobotu povedal, že bezpečnostné sily pozastavili protiteroristickú operáciu až do ukončenia sviatkov. „V tomto čase nepoužijeme silu,“ vyhlásil. Pozastavenie „aktívnej fázy operácie“ je podľa neho jedným z krokov, ktorými chce vláda znížiť napätie.

Okupácia vládnych budov a policajných staníc vo východoukrajinských mestách pokračuje už dva týždne napriek ultimátu, ktoré vláda separatistom dala. Bezpečnostné sily sa však zatiaľ nepokúsili prevziať kontrolu na okupovanými budovami. Vláda ale pohrozila, že na budúci týždeň zasiahne, ak sa proruskí demonštranti nevzdajú.

Deščycja sa v sobotu stretol s predstaviteľmi organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá má dozerať na dodržiavanie dohody zo Ženevy. Predstavitelia Ukrajiny, Ruska, EÚ a USA sa tam dohodli na krokoch na urovnanie krízy. Proruskí demonštranti okupujúci vládne budovy na východe Ukrajiny ich musia opustiť a budú odzbrojení. Na demonštrantov by sa takisto mala vzťahovať všeobecná amnestia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij PeskovVladimir Putin