Ukrajinská vláda sľúbila, že dá ruskej menšine väčšie práva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Úradujúci ukrajinský prezident a premiér prisľúbili doteraz najvýraznejšie posilnenie ústavných práv na používanie ruského jazyka v krajine. Foto: SITA/AP

DONECK 18. apríla (WEBNOVINY) – Úradujúci ukrajinský prezident a premiér v piatok prisľúbili doteraz najvýraznejšie posilnenie ústavných práv na používanie ruského jazyka s cieľom ukončiť protesty separatistov na východe krajiny.

V spoločnom televíznom stanovisku prezident Oleksandr Turčynov a premiér Arsenij Jaceňuk vyzvali na národnú jednotu a apelovali na ľudí, aby sa vzdali násilia.

Dodali tiež, že podporia ústavné zmeny a decentralizujú právomoci v prospech regiónov vrátane právomocí týkajúcich sa oficiálneho jazyka, čo je hlavná požiadavka rusky hovoriacej menšiny. „Posilníme špeciálny štatút ruského jazyka a ochránime tento jazyk,“ uviedol premiér.

Ukrajinská vláda už skôr zdôraznila potrebu nájsť v tejto otázke všeobecnú zhodu. Okrem posilnenia vplyvu regiónov by si mali v budúcnosti gubernátorov jednotlivých oblastí vyberať ľudia sami v komunálnych voľbách. Rozhodnutia sú reakciou na udalosti na východe, kde proruskí separatisti vyzývajú na federalizáciu alebo priamo na odtrhnutie sa od Ukrajiny po vzore Krymu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Separatisti nechcú ustúpiť

Samozvaný líder proruských separatistov na východnej Ukrajine Denis Pušilin v piatok oznámil, že nepovažuje za zaväzujúcu dohodu, ku ktorej Rusko a Ukrajina dospeli počas štvrtkových rokovaní v Ženeve.

Ukrajina denis pušilin
Príhovor samozvaného lídra proruských separatistov na východnej Ukrajine Denisa Pušilina Foto: SITA/AP

Dohoda vyzýva na odzbrojenie militantných skupín a opustenie okupovaných budov. Ruský minister zahraničia Sergej „Lavrov nepodpísal nič pre nás, on to podpísal v mene Ruskej Federácie,“ povedal Pušilin, ktorý stojí na čele samozvanej Doneckej ľudovej republiky, novinárom v Donecku.

Pušilin uviedol, že jeho ľudia zvážia opustenie štátnych budov len v prípade, že „ilegálna“ vláda v Kyjeve spraví to isté. Dodal tiež, že pokračuje v pripravovaní referenda o väčšej autonómii od Kyjeva, ktoré sa má konať 11. mája.

Medzinárodná konferencia vo švajčiarskej Ženeve o riešení konfliktu na Ukrajine sa skončila dohodou o „deeskalácii napätia“. Rusko a USA sa dohodli na tom, že zaistia rozpustenie „všetkých nezákonných vojenských zoskupení“ na Ukrajine.

Proruskí demonštranti okupujúci vládne budovy v asi desiatich mestách na východe Ukrajiny ich musia opustiť a odzbrojiť sa, nič z toho sa však zatiaľ nedeje.

Obrazom: Proruskí separatisti nesúhlasia s dohodou, naďalej okupujú vládne budovy

Na demonštrantov by sa takisto mala vzťahovať všeobecná amnestia. Nepokoje za odtrhnutie sa od Ukrajiny a pripojenie sa k Rusku otriasajú východom krajiny už od marca, pričom podľa vlády v Kyjeve ich aktéri plnia príkazy Kremľa.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii

—>TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk