Irán dodržiava dohodu o obmedzení jeho nukleárnych aktivít

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iran jadro
Foto: ilustračné, SITA/AP

VIEDEŇ 17. apríla (WEBNOVINY) – Irán dodržiava predbežnú dohodu o obmedzení jeho jadrového programu a pokračuje v znižovaní zásob rádioaktívneho uránu. Konštatuje to najnovšia správa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorú zverejnili vo štvrtok.

Teherán už podľa nej zneutralizoval polovicu svojich zásob uránu obohateného na 20 percent, ktorý by sa po ďalšom obohatení dal použiť na výrobu jadrovej zbrane. Islamská republika má už teraz menšie množstvo 20-percentného uránu, než je potrebné na výrobu atómovej bomby. Zníženie zásob uránu o polovicu bolo jedným z hlavných záväzkov Teheránu vyplývajúcich z dohody. Irán však podľa správy mešká v odstavovaní jadrových zariadení slúžiacich na výrobu jadrového paliva.

Dočasná dohoda o obmedzení iránskeho jadrového programu platí od 20. januára šesť mesiacov. Zámerom súčasných rokovaní medzi Iránom a svetovými mocnosťami je dosiahnuť trvalú dohodu, ktorá by vyriešila všetky zostávajúce otázky. Irán rokuje so Spojenými štátmi, Čínou, Ruskom, Britániou, Francúzskom a Nemeckom, s ktorými sa už dohodol na agende ďalších rozhovorov. Výmenou za dohodu medzinárodné spoločenstvo prisľúbilo zmiernenie sankcií voči islamskej republike.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia