Taliban ukončil prímerie, rokovania s vládou majú pokračovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Taliban
Foto: SITA/AP

ISLAMABAD 16. apríla (WEBNOVINY) – Pakistanská odnož hnutia Taliban v stredu oznámila, že neobnoví niekoľkotýždňové prímerie, ktoré vyhlásila v marci ako ústretové gesto v rámci mierových rokovaní s vládou, samotný dialóg však podľa nej bude pokračovať.

Vo vyhlásení rozoslanom novinárom prostredníctvom elektronickej pošty hovorca zoskupenia uvádza, že príslušné rozhodnutie prijala jednomyseľne jeho „správna rada“. Pakistanský Taliban vyhlásil 1. marca prímerie na jeden mesiac, následne ho však predĺžil o ďalších 10 dní a jeho platnosť tak vypršala minulý štvrtok.

V prvom vyjadrení po tomto termíne hovorca zoskupenia obvinil vládu v Islamabade, že napriek prímeriu pokračovala v operáciách proti militantom. Mierové rokovania by sa však mali podľa neho niesť naďalej v „úplnej úprimnosti“.

Militanti hnutia Tehrík-i-Tálibán Pákistán (Talibanské hnutie Pakistanu) bojujú od roku 2007 za nastolenie ich interpretácie islamského práva na celom území krajiny. Operujú predovšetkým v oblasti pri hranici s Afganistanom, aj keď na afganský Taliban nie sú priamo napojení.

Mierové rokovania sa začali 6. februára, vláda ich však prerušila pre pokračujúce krvavé násilie. Pakistanský premiér Naváz Šaríf sa pri nástupe do funkcie v roku 2013 zaviazal ukončiť povstanie Talibanu prostredníctvom mierových rokovaní, keďže politickú dohodu považuje za kľúč k udržateľnému mieru v regióne po odchode medzinárodných síl z Afganistanu v roku 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Naváz Šaríf