Le Penová chce v prípade víťazstva uznať Krym za ruský

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Le penova
Líderka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová. Foto: archívne, SITA/AP

MOSKVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Kandidátka francúzskeho Národného frontu pre prezidentské voľby Marine Le Penová uviedla, že v prípade volebného víťazstva sa chystá obnoviť normálne vzťahy s Ruskom a uznať Krymský polostrov za súčasť Ruska.

V rozhovore pre ruský denník Izvestija vysvetlila, že za pripojenie Krymu k Rusku sa vyslovili samotní občania polostrova v referende, a dodala, že jeho pričlenenie k Ukrajine bolo len administratívnou záležitosťou zo sovietskych čias. Le Penová ďalej vyjadrila poľutovanie nad tým, že krymské referendum a jeho výsledok medzinárodné spoločenstvo a OSN neakceptovali.

Sankcie považuje za nezmyselné

Le Penová v rozhovore uviedla, že vždy vyzývala na pokojné riešenie ukrajinskej otázky. Podľa nej v danom prípade „má EÚ negatívny vplyv, keď vyostruje napätie a udržiava konflikt“. Le Penová sa domnieva, že je nutné, aby sa začali rokovania aktérov konfliktu na východe Ukrajiny. Na to je však „potrebné prestať démonizovať tú-ktorú stranu sporu“, upozornila.

Sankcie uvalené na Rusko aj v súvislosti s anektovaním Krymského polostrova považuje Le Penová za „nezmyselné“.„Sankcie sú v diplomacii pomerne hlúpou metódou,“ vyhlásila. Podľa nej by si všetky krajiny mali navzájom prejavovať rešpekt, viesť rokovania na báze rovnosti a prijímať kompromisné rozhodnutia prijateľné pre všetkých.

Le Penová chce nezávislosť od USA a NATO

V tejto súvislosti Le Penová vyhlásila, že má v úmysle „poskytnúť Francúzsku nezávislosť od USA a NATO a obnoviť normálne vzťahy medzi Francúzskom a Ruskom, a to aj prostredníctvom zrušenia nespravodlivých a neúčinných sankcií. Môj cieľ spočíva v tom, že chcem Francúzsko urobiť slobodným, nezávislým a váženým (štátom)“.

Prvé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku uskutoční 23. apríla a Le Penová má reálne šance postúpiť z neho do rozhodujúceho druhého kola, ktoré sa uskutoční 7. mája.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marine Le Penová