Merkelová je odhodlaná úzko spolupracovať s Trumpom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Angela Merkelová
Foto: SITA/AP

BERLÍN 17. januára (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová plánuje „úzko spolupracovať“ s nastupujúcim americkým prezidentom Donaldom Trumpom, a to bez ohľadu na jeho kritické vyjadrenia týkajúce sa riešenia utečeneckej krízy v Nemecku. Vyhlásil to v pondelok kancelárkin hovorca Steffen Seibert.

Merkelová si so záujmom prečítala Trumpovo spoločné interview pre britský denník The Times a nemecký denník Bild, dodal Seibert. Ešte poznamenal, že novozvolený prezident svoje názory načrtol jasne.

Trump v rozhovore povedal, že Merkelová urobila „katastrofálnu chybu“ uplatňovaním politiky, ktorá umožnila vyše miliónu migrantov dostať sa do Nemecka. Trump vyhlásil, že Európska únia sa stala „nástrojom“ v rukách Nemecka, a predpovedal, že tak ako Británia aj ďalšie štáty EÚ budú možno hlasovať za vystúpenie z únie.

Napriek tomu Trump zdôraznil, že cíti voči kancelárke „obrovský rešpekt“ a že ju stále považuje za jedného z najdôležitejších svetových lídrov, informovala agentúra Reuters. „Tieto jeho názory sú známe,“ uviedol kancelárkin hovorca Seibert. Doplnil, že Berlín čaká na inauguráciu prezidenta v piatok 20. januára a že plánuje „úzko spolupracovať s novom americkou administratívou“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováDonald Trump