Rakúšania zverejnili slovo roka, tvoria ho desiatky písmen

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rakúsko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 10. decembra (WebNoviny.sk) – Rakúskym slovom roka 2016 sa stalo Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung, ktoré má dovedna 51 písmen.

Výraz možno preložiť ako „odloženie opakovaného druhého kola volieb spolkového prezidenta“ a o jeho prvenstve rozhodlo 10-tisíc respondentov v ankete, ktorú usporiadal Ústav pre výskum rakúskej nemčiny Univerzity v Grazi v spolupráci s tlačovou agentúrou APA.

Za prvenstvom tohto dlhého slova stoja tohtoročné prezidentské voľby, ktorých prvé kolo sa uskutočnilo v apríli. Z neho do druhého kola postúpili dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov – bývalý predseda strany Zelených Alexander Van der Bellen a kandidát pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer.

Druhé kolo volieb sa konalo v máji, ale jeho výsledky pre rôzne nezrovnalosti anuloval ústavný súd. Termín opakovaného druhého kola pre chybné obálky na lístky pre korešpondenčné hlasovanie preložili z októbra na 4. decembra. V ňom napokon zvíťazil Van der Bellen.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander Van der BellenNorbert Hofer