Nemecko chce dialóg s Ruskom, no posilňuje hranice NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemecká armáda
Foto: SITA/AP

Berlín 29. apríla (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok vyzvala na pokračovanie dialógu medzi Moskvou a NATO, hoci jej krajina posilňuje svoju vojenskú prítomnosť na východných hraniciach Severoatlantickej aliancie.

Nemecko zvažuje vyslanie 150-200 vojakov do nového 1000-členného pluku NATO, ktorý má byť umiestnený v Litve, povedal v piatok v Berlíne hovorca ministerstva obrany. „Zvažujeme prípadné posilnenie (našej účasti),“ citovala Merkelovú agentúra DPA. „Musíme však tiež byť pripravení umožniť dialóg. Myslím si, že je to veľmi dôležité,“ pokračovala.

Merkelová to vyhlásila v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii s lotyšským premiérom Márisom Kučinskisom, ktorý vyzdvihol ústrednú úlohu Nemecka pre bezpečnosť regiónu. Jeho krajina hraničí na východe s Ruskom, zatiaľ čo Litva susedí s ruskou exklávou Kaliningrad.

USA už dlhšie tlačia na Nemecko, aby vo svete prevzalo aktívnejšiu úlohu vo vojenskej oblasti. Nemecké médiá informovali, že Merkelová načrtla svoje plány týkajúce sa posilnenia vojenskej úlohy Berlína na hraniciach s Ruskom americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, keď sa s ním tento týždeň stretla počas jeho dvojdňovej návštevy Nemecka.

Litovský minister obrany Juozas Olekas privítal záväzok Nemecka zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v jeho krajine a označil to za „silný prejav solidarity“. Nemecko už tento rok posilnilo svoju vojenskú prítomnosť pri východných hraniciach NATO s Ruskom vyslaním asi 5500 vojakov do manévrov a výcvikových programov v tomto regióne.

Predstavuje to nárast o 500 vojakov v porovnaní s vlaňajškom. Nemecká armáda (Bundeswehr) sa tento rok zúčastní na 21 vojenských cvičeniach v porovnaní so 16 v roku 2015. Nemecké stíhačky Eurojet sa v druhej polovici uplynulého roka zapojili do monitorovania vzdušného priestoru troch pobaltských republík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela Merkelová
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy