Turecko varuje Rusko, aby sa nezahrávalo s ohňom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Recep Erdogan
Turecký premiér Recep Erdogan. Foto: SITA/AP

Istanbul 27. novembra (WebNoviny.sk) – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes varoval Rusko, aby „sa nezahrávalo s ohňom“ v spore okolo zostrelenia ruského stíhacieho bombardéra. Súčasne však uviedol, že si neželá poškodiť vzťahy s Moskvou, pretože ich považuje za dôležité. V prejave, ktorý dnes Erdogan predniesol na severovýchode krajiny a ktorý v priamom prenose odvysielala televízia, turecký prezident súčasne ako ohováranie odmietol tvrdenia, že Turecko nakupuje ropu od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

V uplynulých dňoch to naznačili vrcholní ruskí politici vrátane premiéra Dmitrija Medvedeva. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zasa vo štvrtok vyhlásil, že nie je žiadnym tajomstvom, že teroristi používajú turecké územie na prípravu útokov v Sýrii i v iných štátoch. „Hanba vám. Je jasné, kde Turecko nakupuje ropu a plyn. Tí, ktorí tvrdia, že ho kupujeme od Dáišu (IS), to musia dokázať. Nikto nesmie ohovárať túto krajinu,“ vyhlásil vo štvrtok Erdogan. Dodal, že „ak hľadáte zdroj zbraní a finančných prostriedkov Dáišu, prvé miesto, kde ho treba hľadať, je režim Asada a štátov, ktoré sú po jeho boku“, čím mal zjavne na mysli aj Rusko.

Sýrsky minister informácií Umrán Zuabí dnes v rozhovore pre ruskú agentúru RIA Novosti prišiel s obvinením, že zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou bolo reakciou na zničenie stoviek cisterien, ktorými IS prepravoval ropu zo Sýrie do Turecka. Všetku túto ropu podľa Zuabího kupovala ropná spoločnosť, ktorá patrí Erdoganovmu synovi. Minister vysvetlil, že „Turecko znervóznelo, keď Rusko začalo podnikať nálety na infraštruktúru IS a zničilo už viac ako 500 cisternových áut s ropou“. Sýrsky minister okrem toho vyhlásil, že Erdogan a jeho spoločnosť „nevyvážajú (zo Sýrie) len ropu, ale aj pšenicu a historické cennosti“.

Moskva pozastaví Turecku bezvízový režim

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes oznámil, že Moskva pozastaví bezvízový režim s Tureckom v reakcii na zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra v turecko-sýrskom pohraničí.

Predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin dnes zase varoval, že Rusko má v tejto súvislosti právo aj na vojenskú odpoveď, informovala agentúra Reuters. Minister Lavrov sa dnes v Moskve stretol so sýrskym rezortným partnerom Walídom Mualimom. Pri tejto príležitosti oznámil, že Rusko s platnosťou od 1. januára 2016 pozastaví bezvízový styk s Tureckom.

Lavrov tiež vyjadril pochybnosti nad tým, či chce Ankara skutočne bojovať proti terorizmu, alebo to len deklaruje. Turecko podľa neho nie je ochotné zdieľať informácie o svojich občanoch podozrivých z terorizmu. Naryškin dnes počas návštevy Rumunska označil zostrelenie lietadla za „úmyselnú vraždu“ ruských vojakov, ktorá podľa neho musí byť potrestaná. „Poznáme tých, ktorí to urobili, a tí musia byť súdení. Popri tom bude nepochybne nasledovať reakcia ruskej strany, avšak v súlade s medzinárodným právom. A Rusko má okrem toho právo na vojenskú odpoveď,“ vyhlásil Naryškin.

Moskva už podľa neho vyčlenila dodatočné vojenské zdroje určené na posilnenie bezpečnosti ruských bojových lietadiel.

Putin na Erdoganove návrhy nereaguje

Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ nereagoval na návrhy Erdogana na stretnutie či telefonický rozhovor, pretože Ankara sa odmieta ospravedlniť za zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra. Uviedol to dnes Putinov poradca pre zahraničnú politiku Dmitrij Ušakov. Erdogan vo štvrtok informoval, že Putinovi navrhol, aby sa stretli na budúci pondelok v Paríži počas vrcholnej konferencie o klíme. Odpoveď na svoj návrh však zatiaľ nedostal. Uviedol tiež, že v utorok, keď došlo k zostreleniu ruského lietadla, sa s Putinom pokúšal telefonicky spojiť, rozhovor sa však neuskutočnil.

Hovorca Kremľa opakovane potvrdil, že Putina informovali o Erdoganovej žiadosti o schôdzku aj o jeho pokusoch o telefonické spojenie. Ušakov dnes uviedol, že Erdoganov návrh na stretnutie v Paríži budú Putinovi tlmočiť neskôr, ale ešte dnes. Dodal, že v Paríži sa Putin stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, aby s ním diskutoval o konflikte v Sýrii a napätí vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi. Naplánovaná je už aj schôdzka s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá bude venovaná Sýrii a Ukrajine. Postoj Moskvy k Erdoganovým návrhom Ušakov vysvetlil tým, že Rusko vidí „neochotu tureckej strany prísť s elementárnym ospravedlnením“.

Erdogan už totiž vyhlásil, že Turecko sa nebude ospravedlňovať za incident s ruským lietadlom. Podľa neho sa majú „ospravedlniť tí, ktorí narušili náš vzdušný priestor“. Dodal, že tureckí vojaci „len plnili svoje povinnosti, ktoré spočívajú v tom, že museli reagovať na narušenie“ vzdušného priestoru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganSergej LavrovTayyip ErdoganVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štát