Ruská Kogalymavia pozastavila prevádzku svojich airbusov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Airbus A321 spoločnosti Kogalymavia
Časť stroja Airbus A321 ruskej spoločnosti Kogalymavia, ktorý sa zrútil na Sinajskom polostrove. Foto: SITA/AP

Moskva 5. novembra (WebNoviny.sk) – Ruská letecká spoločnosť Kogalymavia prestala na svojich linkách používať všetky svoje lietadlá typu Airbus A321. Rozhodnutie o tom platí až do ukončenia ich dodatočných kontrol a vyhodnotenia rizík súvisiacich s ich používaním, informovala dnes ruská vládna federálna služba pre kontrolu v doprave (Rostransnadzor).

Spoločnosť Kogalymavia, ktorá po rebrandingu používa aj názov MetroJet, získala svoje airbusy na lízing z Írska. Lietadlá sú zaregistrované na území Írska a technickú kontrolu by mali vykonať organizácie schválené Európskou agentúrou pre bezpečnosť v leteckej doprave (EASA).

Lietadlo, ktoré sa v sobotu zrútilo počas letu nad egyptským Sinajským polostrovom, prešlo plánovanou kontrolou naposledy vlani v marci v Turecku. Kontrolu vykonala firma Turkish Habom, ktorá má na svoju činnosť osvedčenie EASA.

Posledná kontrola letovej spôsobilosti lietadla príslušnými írskymi úradmi sa konala v prvom štvrťroku tohto roku.

K najzávažnejšej leteckej havárii v dejinách ruského i sovietskeho letectva došlo 31. októbra, keď sa lietadlo Airbus A321 s 224 osobami na palube zrútilo necelú polhodinu po štarte. Haváriu nikto neprežil. Drvivá väčšina cestujúcich boli ruskí turisti vracajúci sa z dovolenky v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Cieľovou destináciou bol ruský Petrohrad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať