Ruské vojnové lode zasiahli infraštruktúru Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruské vojnové lode zasiahli infraštruktúru Islamského štátu
Foto: SITA/AP

DAMASK/MOSKVA 8. októbra (WebNoviny.sk) – Ruské ministerstvo obrany informovalo, že štyri ruské vojnové lode zasiahli v noci na štvrtok v Sýrii infraštruktúru Islamského štátu (IS). Strely zasiahli dielne na výrobu granátov a výbušných zariadení, veliteľské centrá, muničné sklady, sklady pohonných hmôt a výcvikové tábory, uvádza sa podľa agentúry Reuters v dnešnom vyhlásení na webovej stránke ministerstva obrany.

Rusi už podnikli viac než stovku náletov

Agentúra Interfax citovala vyhlásenie hlavného veliteľa ruského vojenského letectva Viktora Bondareva, ktorý spresnil, že od 30. septembra, keď sa začala ruská operácia v Sýrii, ruské lietadlá zasadili objektom IS spolu 112 vzdušných úderov. Bondarev doplnil, že všetky vypálené bomby a rakety zasiahli určený cieľ. Každej akcii podľa neho predchádza dôsledná príprava posádky alebo obsluhy.

„Študujeme údaje získané z dronov, ako aj snímky vesmírnej rozviedky,“ uviedol. Spresnil, že po návrate z misie sa vyhodnocuje úspešnosť každej z posádky lietadiel, okrem iného aj na základe záberov z družíc, bezpilotných lietadiel a údajov vojenskej rozviedky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Rusko konzultuje trajektóriu okrídlených rakiet vypaľovaných z vojnových lodí Kaspickej flotily s Irakom a Iránom. RIA Novosti poznamenala, že videozáznam zásahu stanovených cieľov v Sýrii raketami vypálenými z ruských lodí je dostupný aj na kanáli YouTube ruského ministerstva obrany.

Bondarev zdôraznil, že počas ruských leteckých operácií v Sýrii nebol zasiahnutý nijaký civilný objekt.

Sýrska opozícia i západné štáty však tvrdia opak: podľa nich došlo k obetiam na životoch z radov civilistov, ako aj k zásahu pozícií umiernenej sýrskej opozície, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Zaútočili na strategickú planinu

Pozemné jednotky sýrskej vládnej armády a lojálne povstalecké oddiely podporované ruskými lietadlami spustili vo štvrtok útok proti povstalcom na strategicky dôležitej planine Sahl al-Gháb pri meste Homs v západnej časti Sýrie. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), sídliace v Británii, ktoré prostredníctvom svojich informátorov v Sýrii monitoruje tamojší konflikt.

Sýrska štátna televízia medzičasom uviedla, že náčelník generálneho štábu sýrskej armády Alí Abdalláh Ajúb vo štvrtok oznámil začiatok „veľkého útoku“, ktorého cieľom je „oslobodiť oblasti a mestá, ktoré trpeli terorizmom“. Cieľom útoku je obsadenie planiny a zničenie základní povstalcov.

SOHR spresnilo, že pozemnej operácii sýrskej armády predchádzalo bombardovanie pozícií povstalcov ruskými lietadlami. Povstalci v tejto oblasti zaznamenali postup v auguste, čím ohrozili prístup vládnych síl k pobrežným oblastiam na západe Sýrie, ktoré sú pod Asadovou kontrolou a sú pre vládu životne dôležité.

Agentúra RIA Novosti okrem toho informovala, že sýrska armáda prešla v stredu do útoku aj na severe provincie Hamá – pri jej hraniciach s provinciou Idlib -, pričom jej predchádzalo najintenzívnejšie delostrelecké ostreľovanie od začiatku vojny v Sýrii. Niekoľko dní predtým ruské lietadlá podnikli tzv. presné nálety na pozície Islamského štátu v tejto oblasti, pričom zničili výcvikové tábory, sklady zbraní a munície, veliteľské posty a inú infraštruktúru.

Postup Ruska posilní bezpečnosť Turecka

Hovorca Peskov vo štvrtok tiež vyhlásil, že postup Ruska v Sýrii povedie k posilneniu stability a bezpečnosti pri hraniciach s Tureckom. Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili v dôsledku občianskej vojny v Sýrii, v ktorej Ankara podporuje povstalcov bojujúcich proti vládnej armáde, zatiaľ čo Rusko je jedným z najoddanejších spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Napätie sa vystupňovalo ešte viac po tom, ako v uplynulých dňoch turecký vzdušný priestor opakovane narušili ruské lietadlá, ktoré v Sýrii v rámci podpory Asadovej armáde podnikajú nálety na pozície povstalcov. Peskov zopakoval, že cieľom pôsobenia ruských jednotiek v Sýrii je prispieť k zachovaniu jej územnej a politickej celistvosti, čo súčasne prispeje k posilneniu stability a bezpečnosti v regióne priľahlom k hraniciam Tureckej republiky.

Rusko tak napomáha stabilitu a bezpečnosť pri hraniciach Turecka, vysvetlil. Kremeľský hovorca poukázal na to, že dlhší čas trvajúce operácie koalície pod vedením USA v Sýrii neviedli k oslabeniu Islamského štátu. „Naopak, územie, kontrolované islamistami sa len rozšírilo, čo destabilizuje situáciu v regióne,“ upozornil Peskov.

Dmitrij Peskov ďalej pred novinármi uviedol, že podľa sociologických prieskumov kroky prezidenta Vladimira Putina v zahraničnej politike majú „fakticky absolútnu“ podporu ruských občanov. Hovorca tak reagoval na otázku, či je možné zmeniť rozhodnutie o nasadení ruských ozbrojených síl v Sýrii, ak klesne podpora tohto rozhodnutia zo strany verejnosti.

Štyri ruské rakety odpálené na Sýriu dopadli na územie Iránu

Niekoľko riadených rakiet dlhého doletu, vystrelených Ruskom na ciele v Sýrii, dopadlo na územie Iránu. Informovali o tom vo štvrtok predstavitelia amerického ministerstva obrany s tým, že nie je jasné, či tieto rakety spôsobili v Iráne nejaké škody.

Jeden zo zdrojov podľa agentúry AP povedal, že strely s plochou dráhu letu zišli z plánovanej trasy a boli štyri. Ruské ministerstvo obrany v reakcii na vyjadrenia amerických zdrojov zdôraznilo, že ruské rakety odpálené z Kaspického mora zasiahli svoje ciele v Sýrii, uviedla agentúra Reuters.

Lavrov a Kerry hovorili o koordinácii bojov v Sýrii

Ministri zahraničných vecí Ruska a USA, Sergej Lavrov a John Kerry, sa vo štvrtok v telefonickom rozhovore rozprávali o situácii v Sýrii, oznámil rezort ruskej diplomacie.Dvojica politikov prediskutovala koordináciu v bojoch proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a potrebu predchádzať incidentom v sýrskom vzdušnom priestore, kde Rusko i Spojené štáty nezávisle na sebe uskutočňujú letecké operácie.

Kerry Lavrovovi povedal, že „prevažná časť“ ruských cieľov v Sýrii nesúvislí s Islamským štátom, uviedol rezort zahraničia USA a dodal, že počas 30-minútovej telefonickej konverzácie ministrov „rozhodnutia na taktickej úrovni nepadli“.

„Minister zahraničných vecí zopakoval naše znepokojenie nad tým, že prevažná časť cieľov, ktoré zasahujú ruské armádne jednotky, nesúvisia s IS,“ vyhlásil hovorca amerického ministerstva John Kirby. Kirby dodal, že nemôže potvrdiť správy o tom, že štyri riadené rakety dlhého doletu, vystrelené Ruskom na ciele v Sýrii, sa zrútili na Irán. Podľa jeho slov to však poukazuje na potrebu zavedenia náležitých postupov na zabránenie konfliktným situáciám.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij PeskovJohn KerrySergej Lavrov
Firmy a inštitúcie Islamský štát