ČO VŠETKO MUSÍTE MAŤ RED KÚPOU DOMÁCEHO MILÁČIKA NA PAMÄTI!

Pes

Ak si chcete zadovážiť alebo niekoho obdarovať psom alebo mačkou, mali by ste vopred zohľadniť niekoľko kritérií. Ak totiž správne neodhadnete výber vhodného zvieraťa či plemena, môžete miesto radosti, darovať trápenie pre obidve strany. Pred kúpou je potrebné zvážiť v akom prostredí bude pes alebo mačka žiť, fyzickú kondíciu človeka a temperament zvieraťa, finančné možnosti budúceho majiteľa na stravu a zdravotnú starostlivosť o psa alebo mačku. Každé plemeno psa a mačky má špecifické požiadavky na potravu a svoje vlastné zdravotné citlivosti.

Výber vhodného domáceho miláčika zvládnete aj VY!

Ak ste sa rozhodli kúpiť psa alebo mačku, mali by ste vyberať naozaj starostlivo. Dôležité faktory sú: osobnosť budúceho majiteľa, rodina a taktiež štýl života. Do úvahy je potrebné vziať aj skúsenosti s výchovou, priestor pre výbeh a čas, ktorý mu bude venovaný.

Aké hlavné otázky si treba zodpovedať pred kúpou psa alebo mačky?

• Aké sú priestorové možnosti budúceho majiteľa – teda ako veľký priestor máme pre psíka k dispozícii + či bývame v byte alebo v dome so záhradou.

• Aké máme časové možnosti – koľko času sme schopní psíkovi venovať DENNE

• Aký máme životný štýl – či chceme psíka aktívneho na športovú aktivitu alebo skôr pre sedavý spôsob života

• aké máme finančné možnosti nielen z hľadiska kúpnej ceny psíka, ale aj nasledovnej starostlivosti – čo sa týka poplatkov za krmivo, veterinárnu starostlivosť (vakcinácie, ošetrenia, problémy vzniknuté náhle počas života…)

• Na aký účel budeme psíka využívať – či chceme strážneho, či na šport alebo k deťom…

• V neposlednom rade vyberáme podľa náročnosti starostlivosti o dané plemeno, pretože každé plemeno má určité citlivosti a nároky na aktivitu. Je vhodné poradiť sa na túto tému s konkrétnym chovateľom a aj veterinárom. Podľa toho o aké plemeno sa jedná, je vhodné prispôsobiť aj vhodné krmivo. V súčasnej dobe máme možnosť vybrať si z ponuky krmivo „šité na mieru“ pre konkrétne plemeno psíka, veľkosť psíka, fázu života, či podľa životného štýlu.

Macka

Pes a macka

Čím kŕmiť domáceho miláčika?

Pri výbere krmiva je potrebné zameriavať sa na overené prémiové značky s dlhoročnou tradíciou a skúsenosťami, ktoré majú široké portfólio produktov. Chovateľ si tak vie vybrať vhodný produkt pre individuálneho jedinca s rôznymi potrebami a citlivosťami. Každé plemeno psa a mačky má špecifické požiadavky na potravu a svoje vlastné zdravotné predispozície. Royal Canin dlhodobo spolupracuje s veterinármi a chovateľmi a neustále zlepšuje svoj sortiment. Vďaka bohatým skúsenostiam spoločnosť vyvinula špeciálne krmivá radu Breed Health Nutrition, ktoré zodpovedajú potrebám plemien psov ako jorkšír, čivava, labrador a mnohých ďalších. Rad Feline Breed Nutrition od Royal Canin spĺňa nutričné požiadavky a obsahuje všetko potrebné pre spokojnosť čistokrvných plemien mačiek ako napríklad mainská mývalia mačka a britská krátkosrstá mačka.

„V prípade krmív Royal Canin využívame len vysoko stráviteľné bielkoviny LIP (low indigestible protein), ktoré majú stráviteľnosť vyššiu ako 90 %. Medzi tieto bielkoviny patria vybrané hydinové proteíny, sójový proteínový izolát, vybrané bravčové proteíny alebo pšeničný glutén a iné. Často využívame aj hydrolyzované bielkoviny, ktoré sú za účasti enzýmov rozložené na menšie časti, a tým sú menej alergénne a lepšie stráviteľné pre organizmus. Najlepším laickým ukazovateľom kvality krmiva je dobrá kondícia zvieraťa bez sklonu k úbytku hmotnosti alebo k nadváhe, zdravá koža a kvalitná srsť a v neposlednom rade malé množstvo formovaných a nezapáchajúcich výkalov. A samozrejme krmivo musí psovi a mačke chutiť,“ vysvetlila MVDr. Lucia Repová, veterinárka z Royal Canin.

Krmivo

Kombinované krmivo pre jokšíra

Krmivo YORKSHIRE TERRIER od Royal Canin je špeciálne navrhnuté pre jorkšírov a pomocou kombinácie borákového oleja a biotínu posilňuje mäkkosť a lesk srsti. Farbu zlepšuje patentovaná receptúra „intensive colour“. Polyfosfáty sodíka, ktoré zachytávajú vápnik prítomný v slinách, pomáhajú obmedziť tvorbu zubného kameňa a štruktúra granule mechanicky očisťuje zuby psa pri hryzení. Krmivo obsahuje prírodné ochucovadlá, aby bol uspokojený aj ten najrozmaznanejší jorkšír. Zložením prispieva aj k udržaniu vitality a k povestnej dlhovekosti tohto plemena.

Krmivo

Kombinované krmivo pre BRITSKÚ KRÁTKOSRSTÚ MAČKU

Nové vlhké krmivo má upravený obsah energie a konzistenciu. Podporuje zdravie kože, srsti a močového systému. Vďaka výnimočným vlastnostiam granúl Amethyst 12 sú granuly pre britské krátkosrsté mačky ľahšie uchopiteľné . Podporuje správnu dentálnu hygienu vďaka na mieru vytvorenej štruktúre granulky, ktorá mechanicky očisťuje chrup. Maximálne posilňuje funkciu srdcového svalu vďaka zvýšenému obsahu taurínu, L-karnitínu, EPA-DHA a antioxidantov.

Viac informácií nájdete na www.royalcanin.sk

10 zásad, ktoré by sme mali pri kŕmení psa dodržiavať:

1. Strava musí byť prispôsobená veku, rase, veľkosti, životnému štýlu a zdravotným citlivostiam (napr. citlivý žalúdok, koža, tendencia k nadváhe, kastrácia…)

2. Šteňatá kŕmime od 2 do 3 mesiacov veku 4 – krát denne, od 3 do 6 mesiacov 3 – krát denne a od 6 mesiacov a v dospelosti 2 – krát denne. Stravu počas života následne prispôsobujeme aktuálnym potrebám zvieraťa – napríklad výcviku, športovej aktivite, gravidite a laktácii, kastrácii atď.

3. Psa kŕmime na tom istom mieste (pokojnom) a v približne rovnakom čase. Po kŕmení ho necháme odpočinúť, nevykonávame hneď nejakú aktivitu

4. Pes a mačka musia mať stály prístup k čerstvej pitnej vode

5.Nekŕmime ich zvyškami ľudskej stravy, mliekom a kosťami. Pes ani mačka sa nemôžu stravovať ako človek, majú úplne inú mikroflóru v čreve, nie sú prispôsobení na ľudskú stravu. Navyše psy sa veľmi ťažko prispôsobujú náhlym zmenám kŕmenia a môže im to len uškodiť. Takisto týmto narušíme nutričný profil granulí, nech máme aj tie najkvalitnejšie na trhu. Korenené a slané jedlá môžu spôsobiť ochorenie obličiek alebo zápal pankreasu. Kosťami môžeme upchať tráviaci trakt alebo spôsobiť zápaly a perforácie čreva. Kravské mlieko psy ani mačky nevedia dobre tráviť, môžeme im tak spôsobiť hnačky..

6. Nutričné doplnky ku krmivu (pamlsky a odmeny) prispôsobíme aktivite a potrebám psíka. Využívame „nízkotučné“ odmeny. Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie v nadväznosti na aktivity a kondíciu psa alebo mačky, aby sa predchádzalo nadváhe a obezite.

7.Pokiaľ má pes nasadenú špeciálnu veterinárnu diétu (kvôli zdravotným problémom) od veterinárneho lekára, riadime sa jeho odporúčaniami a kŕmime len povolenou diétou a nepridávame žiadne doplnky.

Súťažná otázka:

Vyhrajte poukážku v hodnote 50,- € od spoločnosti Royal Canin na nákup krmiva pre vášho psa alebo mačku.Poukážku môžete uplatniť na jeden nákup krmiva Royal Canin v predajniach SUPER ZOO najneskôr do 15.12.2015. Cena je vrátane DPH. Do súťaže bude zaradený každý, kto nám do 4.12.2015 do 9:00 pošle meno svojho miláčika, pre ktorého by mala byť poukážka určená.

Mená výhercov:

Monika Balážová – Hviezdoslavov

Radoslav Petrovka – Košice

Jozef Mravík – Žitavany

Výhercom srdečne blahoželáme!

Súťaž bola ukončená 08:00:10 04.12.2015. Môžete stále skúsiť štastie v iných súťažiach na SITA.sk
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať