Matovič viní políciu, že nemá záujem vyšetriť účty na Belize

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico sa nenechá opľuť, Matovič je ochotný sa ospravedlniť
Líder OĽaNo Igor Matovič na nádvorí Úradu vlády SR pred svojim brífingom po skončení tlačovej besedy predsedu vlády Roberta Fica. Bratislava, 14. august 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 5. októbra (WebNoviny.sk) – Polícia podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča nemá záujem vyšetrovať účty a faktúry, cez ktoré sa údajne tunelovali verejné obstarávania na Slovensku, pričom zisky mali končiť na Belize. „Podľa mojich informácií, bol som dva- až trikrát vypovedať, vyšetrovanie pokročilo štandardne, po slovensky, aby výsledok bol zrejmý štyri, päť rokov po voľbách,“ povedal v pondelok novinárom Matovič.

Líder obyčajných ľudí pripomenul sľub, ktorý dal premiér Robert Fico pred rokmi, keď občanov nabádal, aby sa nebáli oznamovať podozrenia z korupcie a zverejnil číslo na úrad vlády. Fico sa podľa Matoviča snažil navodiť ilúziu, že stačí zavolať na úrad vlády a oznamovateľa korupcie budú chrániť pred šikanovaním a zastrašovaním. Predseda OĽaNO sa po niekoľkých týždňoch od nahlásenia korupčného prípadu cíti šikanovaný namiesto tých, ktorí by mali čeliť vyšetrovaniu pre korupciu.

Na hľadaní pravdy sa nepracuje

Na prípade faktúr, ktoré dal Matovič začiatkom septembra orgánom činným v trestnom konaní, podľa jeho informácií pracuje jeden vyšetrovateľ popri inej práci, zatiaľ si vyžiadava doklady od jednotlivých úradov. Matovič bol už trikrát vypovedať, dvakrát na polícii a raz v Slovenskej informačnej službe. „Mám pocit k dnešnému dňu, že na hľadaní pravdy sa nepracuje, nasadzuje sa minimum síl,“ konštatoval Matovič.

Podľa neho na prípade mohli pracovať desiatky ľudí, mali sa robiť domové prehliadky a ďalšie úkony. Predseda OĽaNO tiež naznačil, že vyšetrovateľ sa ho pýtal otázky, ktoré akoby poslal samotný Fico. Matovič tak usudzuje napríklad preto, že vyšetrovateľ sa ho pýtal, či si je vedomý, že šírením lží sa mohol dopustiť trestného činu šírenia ohovárania. Polícia podľa Matoviča vedie trestné stíhanie voči neznámemu páchateľovi vystupujúcemu pod menom Igor Matovič.

Matovič nekonkretizoval, ktorého obchodu sa týkajú faktúry

Predseda obyčajných ľudí stále nekonkretizoval, ktorého obchodu sa faktúry týkajú. Denník Sme, ktorý informoval, že by malo ísť o obstarávanie z rezortu vnútra, Matovič v tejto súvislosti označil za dobre informovaný.

Matovič v polovici augusta na základe anonymného zdroja informoval, že premiér a jeho manželka Svetlana si údajne založili firmu v Belize, účet v Belize a k 21. júlu 2015 malo byť na účte 674 miliónov dolárov. Neskôr dal polícii zoznam faktúr, ktoré mali dokumentovať tunelovanie na Slovensku pri verejných obstarávaniach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičRobert Fico
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR