Drať školské lavice až do 18-tky, to je vízia KDH do budúcna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Studenti skola
Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 29. augusta (WEBNOVINY) – Kresťanskodemokratické hnutie chce namiesto desaťročnej povinnej školskej dochádzky zaviesť povinné vzdelávanie od 6 do 18 rokov. Hnutie preto organizuje petíciu, po ktorej plánuje návrh na povinné vzdelávanie podať aj v parlamente.

Na pondelňajšej tlačovej besede to povedala podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová s tým, že petíciu ako podporu pre následný poslanecký návrh chcú uzavrieť do pol roka.

Mladí ľudia sú neuplatniteľní na trhu práce

Mladí ľudia dnes podľa Szitovej končia povinnú školskú dochádzku v 16 rokoch. Sú v prvom ročníku strednej školy alebo ešte v základnej škole a odchádzajú zo systému vzdelávania, pričom sú neuplatniteľní na trhu práce, keďže nezískali dostatočnú kvalifikáciu a zručnosti.

Následne sa preto prepadávajú do sociálneho systému a stávajú sa dlhodobými poberateľmi sociálnych dávok.

Povinná školská dochádzka pozná výnimky

Vízia KDH je, aby mladí ľudia do 18 rokov boli v systéme vzdelávania a po ukončení základnej školy by mali absolvovať ďalšie, aspoň dvojročné vzdelávanie klasickou formou alebo formou duálneho vzdelávania u certifikovaných zamestnávateľov.

Szitová zároveň upozornila, že povinná školská dochádzka pozná výnimky zo zákona, keďže riaditeľ môže oslobodiť žiaka od dochádzky do školy pri dlhodobom ochorení, pri dlhodobom pobyte dieťaťa v zahraničí či v prípade domáceho vzdelávania. Cieľom návrhu je preto zaviesť termín povinné vzdelávanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslava Szitová
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie