Čižnár si posvieti na Harabinov prípad, podal dovolanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štefan Harabin
Štefan Harabin skončil vo funkcii predsedu najvyššieho súdu. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal dovolanie voči rozsudku Najvyššieho súdu SR z 29. mája, ktorým boli oslobodení dvaja policajti v korupčnej kauze. Oslobodil ich senát vedený Štefanom Harabinom a dôvodom je podľa tohto senátu nezákonnosť inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá prípad vyšetrovala.

Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová informovala agentúru SITA, že Čižnár podal dovolanie v trestnej veci obvinených Maroša P. a Mgr. Jaroslava S. na Špecializovaný trestný súd v Pezinku vo štvrtok. O dovolaní bude rozhodovať iný senát Najvyššieho súdu SR.

Senát porušil ustanovenia Trestného zákona

Čižnár sa rozhodol podať dovolanie, lebo rozhodnutím senátu najvyššieho súdu „boli porušené konkrétne ustanovenia Trestného poriadku a Trestného zákona v prospech obvinených Maroša P. a Mgr. Jaroslava S.,“ zdôraznila hovorkyňa.

Senát vedený Štefanom Harabinom tvrdí, že sekcia kontroly a inšpekčnej služby na ministerstve vnútra, ktorá bola zriadená nariadením z augusta 2007 a neskôr podriadená v roku 2010 priamo ministrovi vnútra, je bez najmenších pochybností v rozpore so zákonom a bez legislatívnej opory.

Zrušili preto rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré im boli pridelené, a policajtov oslobodili. Iný senát Najvyššieho súdu SR vedený sudcom Jurajom Klimentom na začiatku júla v inom prípade odmietol dovolanie policajta s tým, že fungovanie inšpekcie ministerstva vnútra je v súlade so zákonom a jej policajti sú orgánmi činnými v trestnom konaní.

Promptné riešenie Harabnových káuz by bolo na úkor kvality

Rozpormi v rozhodovaní senátov by sa malo na jeseň zaoberať trestné kolégium najvyššieho súdu. Senát vedený Klimentom pritom upozornil na to, že Harabin nemá na fungovanie inšpekcie konzistentný názor. Kým v aktuálnych prípadoch rozhodol, že inšpekcia ministerstva vnútra je nezákonná, v októbri 2014 vo veci iného policajta jeho senát rozhodol opačne.

V prípade Harabina existuje podozrenie, či nedošlo k svojvoľnému výkladu zákona, čo je podľa zákona o sudcoch disciplinárne previnenie. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová už avizovala, že predovšetkým v súčasnosti zisťuje skutočný stav veci, aby „bolo množné ustáliť existenciu disciplinárnej zodpovednosti Štefana Harabina“.

To je možné len po zadovážení všetkých podkladov – spisov a príslušných stanovísk. Podľa Švecovej promptné vybavenie, resp. riešenie káuz Štefana Harabina by bolo na úkor kvality ich vybavenia a navyše by to mohlo byť aj v priamom rozpore so zákonom. Potrebné podklady na rozhodnutie by mala mať Švecová k dispozícii v septembri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela ŠvecováJaromír ČižnárŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SRNS Najvyšší súd SR