Slováci pozor, hygienici varujú pred týmito výrobkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nebezpečné výrobky
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na štyri nebezpečné kozmetické výrobky v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Rumunsku, Holandsku, Španielsku a Švédsku. Je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku. Jedným z výrobkov je mydlo pripomínajúce jahodovú a banánovú tortu v tvare trojuholníka, s rôznymi odtieňmi a malými hviezdičkami, značky Bomb Cosmetics, pôvodom zo Spojeného kráľovstva. Bratislava, 7. júl 2015. Foto: SITA/Úrad verejného zdravotníctva SR

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje pred niektorými nebezpečnými kozmetickými výrobkami v Európskej únii. Ide o mydlo, masážny krém, kúru na vlasy a farbu na vlasy.

Výrobky do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX nahlásili kontrolné orgány v Rumunsku, Holandsku, Španielsku a Švédsku. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku,“ upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný v tlačovej správe.

Obrazom: Nebezpečné výrobky

Pozor aj na kúru na vlasy

Nebezpečný môže byť masážny krém s názvom HERBITTER Masage cream značky HERBARIA. Prípravok sa nachádza v 75 ml hnedobéžovej tube pôvodom z Maďarska. V zozname zložiek je uvedená látka isobutylparaben, ktorá nie je v zozname konzervačných látok povolených v kozmetických výrobkoch.

Nahlásený bol aj výrobok Tratamento Capilar Marroquino („Moroccan Hair Tretament“) – kúra na vlasy značky INOAR. Prípravok je v jednolitrovej modrej plastovej fľaši pôvodom z Brazílie. Výrobok obsahuje formaldehyd, ktorý nie je v zozname konzervačných látok povolených v kozmetických výrobkoch. Nebezpečné môže byť aj mydlo značky Bomb Cosmetics, ktoré pripomína jahodovú a banánovú tortu v tvare trojuholníka s rôznymi odtieňmi a malými hviezdičkami.

Deti si môžu pomýliť mydlo s tortou

Mydlo váži 140 g a je pôvodom z Anglicka. Kozmetický výrobok pripomínajúci potravinu môže spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ho môžu pomýliť, dávať si ho do úst, cmúľať alebo prehltnúť, čo by mohlo zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva.

Nebezpečná môže byť aj permanentná farba na vlasy s názvom Soft hair colour treatment značky Creme of Nature pochádzajúca z USA. Obal farby na vlasy je žltej farby s červeným písmom a tvárou ženy. V zložení farby sú uvedené dve látky – pyrogallol a o-aminophenol, ktoré je v kozmetických výrobkov zakázané požívať.

Nebezpečné výrobky
Foto: SITA/Úrad verejného zdravotníctva SR

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR