Pápež poslal Kiskovi telegram, požehnal Slovákom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska sa stretol s pápežom, daroval mu špeciálny darček
Prezident Andrej Kiska je na oficiálnej návšteve Talianska a vo štvrtok ho prijal pápež František, ktorému daroval unikátnu pozlátenú fotoknihu od Filipa Kuliseva. Foto: Kancelária prezidenta SR

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Pápež František poslal pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda prezidentovi Andrejovi Kiskovi telegram. Svätý Otec v telegrame vyjadril srdečné blahoprianie všetkým občanom Slovenskej republiky, informoval agentúru SITA Martin Lipták z Kancelárie prezidenta.

„Prosím Pána, aby posilňoval úsilie každého človeka na ceste budovania solidárnej a bratskej spoločnosti, ktorá prejavuje úctu a pomoc tým najnúdznejším ľuďom. Preto vzývam hojnosť Božích požehnaní na Vašu Excelenciu, na vedúcich činiteľov ako i na celý slovenský národ,“ napísal pápež.

Obrazom: Kiskovo stretnutie s pápežom

Štátny sviatok príchodu Cyrila a Metoda si pripomíname na Slovensku 5. júla. V roku 863 cisár Michal III. bratov poslal ako vierozvestcov na Veľkú Moravu. Pre toto poslanie zostavili slovanské písmo (hlaholiku) a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Okrem hlásania evanjelia pripravovali mladých mužov na kňazstvo.

Kiska sa s pápežom Františkom stretol aj osobne. V apríli prezidenta Svätý Otec prijal na audiencii. Vtedy sa slovenská hlava štátu s pápežom rozprávala o úlohe cirkvi ako inštitúcie, ale aj viere. Stretnutie s pápežom neskôr Kiska označil za silný zážitok. „Išla z neho nesmierna pokora a ľudskosť,“ povedal vtedy Kiska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaPápež František