S Talianskom sme v otázke migrácie solidárni, uviedol Lajčák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Lajčák - Paolo Gentiloni
Sprava: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a minister zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Talianskej republiky Paolo Gentiloni počas prijatia na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pri príležitosti oficiálnej návštevy talianskeho ministra na Slovensku. Bratislava, 3. júl 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 3. júla (WEBNOVINY) – Slovensko je solidárne a túto solidaritu preukážeme aj vo vzťahu k Taliansku, ktoré je najviac postihnuté mimoriadne veľkou migračnou vlnou.

Vyhlásil to na piatkovej tlačovej konferencii minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý sa v piatok stretol s talianskym ministrom zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Paolom Gentilonim.

Lajčák je presvedčený, že prijatá filozofia Európskej únie založená na dobrovoľnosti bude úspešná. Dodal, že na migračnú krízu potrebujeme riešenie založené na solidarite a zodpovednosti a treba sa pozrieť aj na to, ako a do akej miery fungujú dohody, ako funguje politika návratu či na otázku sekundárnej migrácie v rámci schengenu.

Taliansko si zodpovednosť uvedomuje

Otázku migrácie „určite nevyriešime čarovnou paličkou. Musíme pracovať v krajinách pôvodu migrantov, v krajinách tranzitu, musíme zdieľať úsilie prijímať utečencov a musíme dodržiavať medzinárodné zmluvy,“ uviedol Gentiloni.

Dodal, že krajina si svoju zodpovednosť uvedomuje a neočakáva, že EÚ vyrieši problém migrácie za Taliansko. Skonštatoval, že Taliansko je stredobodom problému pre blízkosť Líbye, odkiaľ do Európy prichádza značná časť migrantov.

Je preto dôležité, aby riešenie problému bolo spoločným záväzkom Únie, keďže v budúcnosti by podľa Gentiloniho mohli mať problém s migračnou vlnou nielen krajiny na južnej, ale napríklad aj na východnej hranici. Dodal, že v júni do Talianska prišlo 27-tisíc migrantov. Európska komisia chcela kvótami za dva roky rozdeliť do členských krajín EÚ 24-tisíc migrantov z Talianska, pripomenul.

Podpísali memorandum aj medzivládnu dohodu

Ministri v piatok podpísali dva dokumenty. Prvým bolo Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a Ministerstvom zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Talianskej republiky o konzultáciách a spolupráci.

Druhým dokumentom bola medzivládna dohoda o spolupráci v oblasti kultúry, vzdelávania, vedy a techniky. Tá hovorí tiež o zdynamizovaní vedeckej a technickej spolupráce či o podpore výučby jazyka, literatúry a kultúry.

Partneri sa na rokovaní venovali aj ekonomickým otázkam a možnom prehĺbení spolupráce, keďže Taliansko je pre Slovensko jedným z najdôležitejších investorov. Podniká tu približne 650 talianskych firiem a Taliansko za posledných rokov na Slovensku investovalo štyri miliardy eur. Ministri vidia priestor na väčšiu spoluprácu aj v oblasti obrany a hovorili aj o spolupráci vo formáte V4+.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákPaolo Gentiloni