Slovenské ženy majú nad mužmi prevahu, sú vzdelanejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skolstvo ucitel skola
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Z hľadiska dosiahnutého stupňa vzdelania sú na Slovensku viac vzdelané ženy ako muži.

Slovenské ženy ukončili svoje vzdelávanie základnou školou častejšie ako muži, no častejšie tiež pokračovali v maturitnom či univerzitnom vzdelávaní. Najviac mužov vyštudovalo učňovky či stredné odborné školy, kde nedostali maturitné vysvedčenie. Informuje o tom správa o stave rodovej rovnosti na Slovensku v roku 2014, ktorej autorom je ministerstvo práce. Zverejnená je na portáli právnych predpisov v štádiu medzirezortného pripomienkového konania.

Ženy študujú viac ako muži

Približne od roku 1997 zvrátili ženy prevahu mužov, ktorí študovali na vysokých školách a postupne sa ich prevaha zvyšovala. Od roku 2006 prekračuje podiel žien, ktoré študujú na vysokej škole, 60 percent zo všetkých študujúcich. Vlani na VŠ študovalo 68 474 mužov, z toho 51 306 v dennej forme a 17 168 v externej. Žien bol takmer dvojnásobok, a teda 109 980. Na denné štúdium chodilo 76 908 žien, na externé 33 072.

Univerzitný diplom dostalo v roku 2011 spolu 398-tisíc žien a 349-tisíc mužov. Ženy mali početnú prevahu na prvých dvoch stupňoch vysokoškolského vzdelania. Na bakalárskom ich bolo 75-tisíc, mužov 47,5-tisíca. V prípade magisterského a inžinierskeho stupňa študovalo takmer 305-tisíc žien a 279-tisíc mužov. Avšak na treťom stupni sa pomer otočil v ich neprospech, keď na doktorandskom a vyššom stupni študovalo 22-tisíc mužov a 18-tisíc žien.

Veľký rodový rozdiel v dosiahnutom vysokoškolskom vzdelaní sa prejavil aj v prípade mladých od 30 do 34 rokov. Tretí stupeň v tejto vekovej kategórii vyštudovalo vlani v Európskej únii 42 percent žien a 33 percent mužov. Na Slovensku to bolo 31 percent žien a 23 percent mužov, čo pre Slovensko znamená jedno z predposledných miest spolu s Bulharskom a Rumunskom, horšie je na tom už len Taliansko. Spomedzi ekonomicky aktívneho obyvateľstva malo v minulom roku vysokoškolské vzdelanie prvého až tretieho stupňa 24 percent žien a 18 percent mužov.

Matematickým a technickým odborom sa viac venujú muži

Na slovenských univerzitách však učí menej žien ako mužov, rovnaké to je aj v prípade riadiacich orgánov vysokých škôl. Hoci medzi vyučujúcimi na základných a stredných školách prevládajú ženy, vo vysokoškolskom pedagogickom personáli to je naopak. Pomer mužov a žien sa s pracovnou pozíciou mení, medzi odbornými asistentmi je 51,2 percenta žien, medzi docentmi 40,1 percenta a profesormi 24,3 percenta.

Rozdiely medzi rodmi sú u nás nielen v dosiahnutom vzdelaní a v akademickej kariére, ale aj v prípade študijných odborov. Ženy najčastejšie študujú lekárske a farmaceutické vedy, ale aj vedy a náuky o kultúre či umení. Ich zastúpenie sa zvýšilo tiež v prírodných vedách. Dlhodobo najmenej žien študuje technické vedy, menší záujem je aj o poľnohospodárske a lesnícke odbory či vojenské vedy a náuky.

„Medzi najlukratívnejšie odbory v zmysle ďalšieho a ľahšieho uplatnenia na trhu práce patria technické a matematické odbory, spomedzi žien sa však ich štúdiu venuje nepomerne menšia časť ako spomedzi mužov,“ píše sa v správe. V roku 2013 študovali ženy najčastejšie spoločenské vedy, nasledujú lekárske a farmaceutické, technické. Muži sa orientovali na dva odbory, na technické vedy a následne na spoločenské vedy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať