Odtajnené: Oligarcha chce postaviť nad Nitrou obrovský kríž

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kríž nad NItrou
Autentická vizualizácia kríža nad Nitrou, ktorú sa podarilo získať. Foto: S

NITRA 24. apríla (WEBNOVINY) – Zakladateľ a spolumajiteľ stávkovej kancelárie Niké Otto Berger chce nad Nitru postaviť na vlastné náklady 50-metrový kríž. Plánuje tak vytvoriť ďalšiu dominantu mesta. Stáť by mal totiž priamo na Zobore, aby bol viditeľný zďaleka.

Berger už hovoril o svojom zámere s predstaviteľmi mesta a v súčasnosti prebieha komunikácia s úradmi, najmä s Úradom životného prostredia.

Podnikavý šéf Niké chcel najskôr postaviť kríž priamo na hradnom návrší v Bratislave. U vedenia metropoly ani Starého Mesta ale s týmto nápadom nepochodil.

Dvere otvorené na obe strany

Prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak potvrdil, že investor so zástupcami mesta už rokoval. „Snažili sme sa vydiskutovať, prečo taký zámer má vôbec do mesta prísť a ako by to malo vyzerať, aby sme nenarušili dominantu Zobora,“ hovorí. K diskusii mesto prizvalo aj zástupcov Okresného úradu životného prostredia a Pamiatkového úradu.

„Ako námet sme to nezmietli zo stola. Ale sú mnohé veci, ktoré by musel záujemca preukázať z hľadiska zásahu do prírody a krajiny. Hlavný dôraz sme kládli na to, aby výstavba neohrozila zverstvo ani rastlinnú časť v oblasti. A to ani v prípade, ak by tak vznikla turistická dominanta so zvýšenou návštevnosťou,“ vysvetlil I. Kršiak.

Zároveň potvrdil, že na stretnutí padli nejaké dohody, ale ďalšie rokovanie sa odvtedy neuskutočnilo. Ak investor dostane mandát z hľadiska zásahu do prírody, potom bude podľa prednostu návrh predmetom verejnej diskusie.

„Ja osobne to nepovažujem za niečo, čo mi tam dnes chýba. Ale na druhej strane, ak by projekt nenarušil prírodný ráz a získal by mandát verejnosti, môže to Nitru zviditeľniť. Určite ale nie za každú cenu,“ nechal si pootvorené dvere do oboch strán I. Kršiak.

Privítali by ste na Zobore veľký kríž?

Prečo nie?

O. Berger je pripravený na to, že s takýmto zámerom nebudú súhlasiť všetci. Na druhej strane ale dúfa, že verejnosť nebude zásadne proti.

„V súčasnej dobe šírenia islamu do Európy nevidím dôvod na nesúhlas s postavením takéhoto symbolu. Kríž predsa nie je spätý len s katolíckou cirkvou, ale aj s históriou tejto krajiny. V Alpách vo Švajčiarsku je ich množstvo a nikto proti nim neprotestuje. V nedávnej minulosti boli kríže za každou dedinou, stretávali sa pri nich ľudia,“ vysvetlil pre Webnoviny.sk Berger.

Na ťahu sú úrady

Riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Nitre pre Webnoviny povedala, že potenciálne umiestnenie tohto objektu sa nenachádza na pamiatkovom území, ani v jeho ochrannom pásme.

Najťažším orieškom pre investora tak zrejme bude vyhovieť Úradu životného prostredia. Stavba pôvodne zamýšľaného 50 metrov vysokého betónového kríža by si zrejme vyžiadala výrazný zásah do prírodného prostredia, či už masívnymi základmi alebo zaťažením okolia pri výstavbe ťažkými mechanizmami.

Podľa O. Bergera je možné napríklad aj poskladanie monumentu z kovových prvkov. Takéto úvahy sú ale pred ukončením rokovaní s úradmi ešte predčasné.

Ak sa mu aj podarí vyhovieť ochrane prírody, zjavne ho ešte čaká najťažšia úloha – získať na svoju stranu nevyspytateľnú verejnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať