Potratov na Slovensku je menej, nevyhli sa im ani maloleté

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potrat
Najviac spontánnych potratov a zároveň umelých prerušení tehotenstiev podstupovali ženy vo vekovej kategórii 30 až 34 rokov. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – V uplynulom roku slovenské ženy podstúpili viac ako 15 600 potratov. Vyplýva to zo štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Oproti minulým rokom majú potraty klesajúcu tendenciu. Z celkového počtu potratov podstúpilo umelé prerušenie tehotenstva 7501 žien, čo predstavuje medziročný pokles o takmer 500 prípadov. Oproti roku 2013 klesol aj počet spontánnych potratov. Vlani ich bolo 5042, rok predtým približne o dvesto viac.

Najviac spontánnych potratov a zároveň umelých prerušení tehotenstiev podstupovali ženy vo vekovej kategórii 30 až 34 rokov. Potratom sa nevyhli ani maloleté. Vlani potratilo deväť dievčat do 14 rokov, z toho v šiestich prípadoch išlo o umelé prerušenie tehotenstva. Oproti roku 2013 ide o výrazný pokles, vtedy o dieťa prišlo až 27 maloletých dievčat.

Najviac potratov žien v reprodukčnom veku hlásili lekári z Nitrianskeho, Banskobystrického, Bratislavského a Trnavského kraja. Umelé prerušenie tehotenstva najčastejšie podstúpili ženy s trvalým bydliskom v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. K najväčšej spontánnej potratovosti dochádzalo u žien v Bratislavskom a Prešovskom kraji.

Umelé prerušenie tehotenstva najčastejšie podstúpili ženy, ktoré majú dve deti. Najviac spontánnych potratov zaznamenali lekári u bezdetných žien. Do celkovej štatistiky lekári zarátali aj mimomaternicové tehotenstvá a iné potraty, napríklad takzvaný zamĺknutý potrat. Nelegálne umelé prerušenie tehotenstva NCZI v uplynulom roku nezaznamenala žiadne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN