Počasie sa vo štvrtok nezlepší, platia početné výstrahy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vietor
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 2. apríla (WEBNOVINY) – Výhliadky na pekné počasie sú pomerne vzdialené. Najbližších niekoľko dní prehánky neustanú, kolísať bude iba ich intenzita.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom, snežením, snehovými jazykmi a závejmi.

Prvostupňová výstraha pred vetorm platí pre juhozápadné Slovensko od 10:00 do 21:00, a to konkrétne v okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava.

Na severnom až severovýchodnom Slovensku začne vietor fúkať o čosi neskôr od 14:00 a jeho intenzita nezoslabne až do piatkového obeda. Ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Gelnica, Spišská Nová Ves, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Žilina. V oboch prípadoch si treba dávať pozor na vietor rýchlosti 60 až 82 kilometrov za hodinu. „Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozorňuje SHMÚ.

Počasie
Foto: shmu.sk

Výstraha prvého stupňa je vydaná aj pred snežením. Platí od 12:00 do 20:00, a to pre okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Partizánske, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Trenčín, Kežmarok, Levoča, Poprad, Stará Ľubovňa, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina. SHMÚ uvádza, že v týchto miestach „sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 15 až 30 centimetrov nového snehu“.

Počasie
Foto: shmu.sk

Pozor si treba dávať aj na snehové jazyky a záveje. K ohrozeniu môže prísť v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Trenčín, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Čadca a Žilina. Výstraha platí od 12:00 až do piatka 18:00. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ uvádza SHMÚ.

Počasie
Foto: shmu.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok hydrologickú výstrahú prvého stupňa pre okres Skalica. Výstraha platí až do piatka 6:45. „Na Morave predpokladáme vzostup vodných hladín, v priebehu dňa postupnú kulmináciu,“ informuje SHMÚ.

Počasie
Foto: shmu.sk

Vo štvrtok bude do strednej Európy od severozápadu prúdiť chladný a vlhký vzduch a večer cez Slovensko prejde od severu studený front.

Očakáva sa oblačné až zamračené počasie a na väčšine územia sa objaví dážď so snehom alebo sneženie. Ojedinele si treba dávať pozor na búrky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 4 až 9 stupňov Celzia, v Žilinskom kraji a na Spiši má byť o niečo chladnejšie, a to 0 až 4 stupne Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov sa má pohybovať okolo -6 stupňov Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

V piatok k nám bude od severozápadu prúdiť studený morský, pôvodom arktický vzduch. Na území Slovenska bude prevládať premenlivá oblačnosť, na viacerých miestach, asi od 600 metrov, hrozia prehánky. V nižších polochá na severe aj snehové.

Počasie bude naďalej veterné a pocítime chlad. Nočná teplota sa bude vystúpi na 1 až -5 stupňov Celzia, denná teplota na 5 až 10 stupňov, na severe sa bude pohybovať okolo 3 stupňov Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Daždivé počasie nás čaká aj cez víkend. Nad západnou Európou sa totiž bude prehlbovať brázda nízkeho tlaku.

V sobotu a nedeľu bude polooblačno až oblačno, pričom dážď bude postupne prichádzať od západu.

Na severozápade a vo výške 700 až 1100 metrov nad morom môžno očakávať aj sneženie. Denná teplota dosiahne 5 až 10 stupňov Celzia, na severe len okolo 3 stupňov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať