Dopravné spoločnosti posilnia cez sviatky vlaky i autobusy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak, cestujúci
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Dopravné spoločnosti Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), RegioJet aj Student Agency posilnia počas veľkonočných sviatkov vlakovú aj autobusovú dopravu. Ako informovala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová aj hovorca súkromných prepravcov Tomáš Bořuta, všetky spoločnosti zaznamenali nárast záujmu o cestovné lístky.

ZSSK pridala dva ďalšie rýchliky

ZSSK vyšle počas sviatkov 26 posilových vlakov – tri IC vlaky, 11 rýchlikov, 10 expresov a dva EuroCity vlaky. Podľa Morháčovej je väčšina z týchto vlakov zapracovaná aj v knižnom cestovnom poriadku, ZSSK však pridala dva ďalšie rýchliky z Bratislavy cez Žilinu do Košíc.

ZSSK taktiež pridá 120 vozňov k rýchlikom, expresom, zrýchleným vlakom, regionálnym expresom a osobným vlakom vo všetkých regiónoch. Maximálna kapacita IC vlakov je desať vozňov, rýchliky na trase Bratislava – Žilina – Poprad – Košice budú mať 13 vozňov.

Železničná spoločnosť Slovensko odporúča cestujúcim kúpiť si miestenky a zabezpečiť si tak miesto na sedenie. Pred sviatkami sa cestujúci presúvajú najmú zo západu na stredné a východné Slovensko, od nedele 5. apríla zasa v opačnom smere.

Vlak, cestujúci, stanica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Záujem o lístky do vlakov narastá

V diaľkových vlakoch ZSSK je stále dostatok voľných miest, informuje agentúru SITA hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Záujem je najmä o lístky na štvrtok 2. apríla a na dopoludňajšie vlaky v piatok 3. apríla z Bratislavy na sever a východ Slovenska.

Skúsenosti z minulých rokov ukazujú, že pred veľkonočnými sviatkami cestuje dvojnásobok cestujúcich. Predaných je 90 až 95 percent lístkov na vlaky InterCity (IC), viac voľných miest je na vlaky idúce v piatok popoludní. Večerný IC Šarišan do Humenného vo štvrtok 2. apríla je takmer vypredaný.

Po Veľkej noci sú IC vlaky idúce v pondelok 6. apríla popoludní z Košíc alebo Humenného do Bratislavy vypredané na vyše 90 percent. Vlaky idúce v utorok 7. apríla sú vypredané na 90 až 96 percent.

Pre vybrané vlaky platia limity

Záujem je tiež o diaľkové vlaky na trase Bratislava – Žilina – Košice idúce dnes a vo štvrtok. Sú vypredané na 40 až 80 percent. Na trasách diaľkových vlakov Bratislava – Zvolen/Banská Bystrica, Bratislava – Prievidza, Žilina – Košice, Košice – Zvolen je zatiaľ predaných 30 percent miesteniek, najžiadanejšie vlaky však už môžu mať miestenky vypredané na 80 percent. Na diaľkové vlaky idúce v pondelok 6. apríla a v utorok 7. apríla na trase z Košíc cez Žilinu do Bratislavy je predaných 45 až 70 percent miesteniek.

Morháčová upozorňuje, že pre vybrané diaľkové vlaky ZSSK uplatňuje limity pre bezplatnú prepravu. Znamená to, že je určený maximálny počet lístkov do konkrétneho diaľkového vlaku a na medzistaničný úsek pre cestujúcich na bezplatnú prepravu. Platiacich cestujúcich sa tento limit netýka.

Ak sú miestenky k platenému lístku do konkrétneho vlaku vypredané, do vlaku možno nastúpiť na lístok bez miestenky. Celková kapacita vlaku je vždy vyššia ako počet miesteniek, keďže časť sedadiel nie je miestenkovaná a takisto sú k dispozícii miesta mimo sedadiel.

Zvýšený záujem je aj o lístky z Prahy smerom na Slovensko

Podľa Beřutu spoločnosť Student Agency, do ktorej patrí aj RegioJet, zaznamenala zvýšený záujem o cestovné lístky na trase z Prahy a Brna smerom na Slovensko. Preto vybrané linky z Českej republiky (ČR) posilnili ďalšími autobusmi. Ako informuje Bořuta, posledné miesta sú voľné vo vlakoch spoločnosti RegioJet EuroCity v smere z ČR na Slovensko a v InterCity, ktorý premáva z Bratislavy do Košíc.

Rovnaká situácia je aj vo vlaku na trase z Košíc a Žiliny do ČR. Súpravy na týchto linkách budú posilňovať podľa voľných vozňových kapacít. V autobusoch na trase z Bratislavy do Nitry a Banskej Bystrice je v týždni pred Veľkou nocou ešte dostatok voľných miest, v prípade zvýšeného záujmu cestujúcich sa budú jednotlivé spoje posilňovať podľa voľných autobusových kapacít.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie RegioJet