Najužitočnejším politikom je Kiska, čaká ho úspešná kariéra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska
Prezident Andrej Kiska Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Najužitočnejším politikom u nás je podľa väčšiny slovenských respondentov prezident Andrej Kiska. Za najväčší prínos pre politiku ho pokladá 37 percent opýtaných Slovákov. Nasleduje premiér Robert Fico s 32,8 percenta a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s 18,5 percenta.

Vyplýva to z výsledkov telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, ktorý vykonali od 12. do 18. januára na vzorke 1410 respondentov. Do prvej päťky najužitočnejších politikov sa v prieskume dostal aj líder strany Most-Híd Béla Bugár, o ktorom si to myslí 12,4 percenta opýtaných a minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého podporuje 11,6 percenta.

Za novú tvár pokladajú prezidenta Kisku

Prezident Andrej Kiska zvíťazil aj pri otázke, ktorého slovenského politika ešte čaká úspešná kariéra. Hlava štátu je najperspektívnejším politikom podľa 32 percent respondentov. Druhú priečku aj v tomto prípade obsadil premiér Robert Fico s 20,6 percenta. Nasleduje predseda parlamentu Peter Pellegrini s 18,5 percenta, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák s 15,8 percenta a prvú päťku uzatvára predseda Siete Radoslav Procházka s 15,5 percenta.

Agentúra Polis Slovakia zisťovala aj to, koho Slováci pokladajú za nové tváre v politike a naopak, koho vnímajú ako funkčne starých politikov. Novou tvárou je podľa 30,9 percenta respondentov prezident Kiska. O šéfovi parlamentu Pellegrinim si to myslí 15,3 percenta opýtaných a o lídrovi Siete Procházkovi 14,3 percenta účastníkov prieskumu. Nasleduje minister školstva Juraj Draxler s 8,4 percenta a predseda SNS Andrej Danko s 8,3 percenta.

Vládny Smer oslavuje, personálne zmeny nechystá
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

V politike je podľa Slovákov dlho Hrušovský

Na druhej strane, ako funkčne starého politika vnímajú Slováci najviac Pavla Hrušovského z KDH, o ktorom si to myslí 43,7 percenta opýtaných. V tesnom závese za ním sú premiér Fico s 42 percentami a predseda KDH Ján Figeľ s 40,3 percenta. V politike sú už podľa Slovákov dlho aj expredseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda (39,3 percenta) a bývalý šéf národnej rady Pavol Paška (30,3 percenta).

Ľudia v prieskume odpovedali aj na otázku, ktorá politická strana má podľa nich najlepšie pripravenú ďalšiu generáciu politikov. Väčšina respondentov si to myslí o vládnej strane Smer-SD (23 percent). Strana Sieť má pripravenú novú generáciu politikov podľa 14,4 percenta opýtaných, nasleduje KDH s 8,7 percenta, OĽaNO s 4,5 percenta a Most-Híd s 4,2 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaBéla BugárJán FigeľJuraj DraxlerMikuláš DzurindaMiroslav LajčákPavol PaškaPeter PellegriniRadoslav ProcházkaRobert FicoRobert Kaliňák