V Tatrách sa spustila lavína, turista prežil so zraneniami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lavína, sneh, záchranári
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) – Horskí záchranári v sobotu vo Vysokých Tatrách ratovali 37-ročného turistu, ktorého strhla lavína. Spontánna prachová lavína sa uvoľnila pravdepodobne zo Žltej steny a v Malej Studenej doline zachytila dvoch turistov na chodníku.

Jeden neutrpel žiadne poranenia, druhý muž spadol asi 150 metrov a utrpel poranenia nôh, panvy, chrbta a tržné rany. „Našťastie ani jeden z dvojice nezostal pod snehom. Okolo miesta nehody v tej chvíli prechádzal väčší počet osôb, ktorí zranenému mužovi slovenskej národnosti ihneď pomáhali,“ informuje Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Transportovali ho pomocou saní

Záchranári po príchode na miesto udalosti zraneného muža ošetrili a transportovali pomocou saní, skútrov a terénneho vozidla do Starého Smokovca.

V popoludňajších hodinách spadla lavína aj na južnej strane Nízkych Tatier. Išlo o spontánnu lavínu veľkých rozmerov, ktorá sa uvoľnila pod Štefánikovou chatou smerom do Mlynnej doliny. Zasiahnutý nebol nikto, napriek tomu boli kvôli preventívnym opatreniam do oblasti vyslaní záchranári z Nízkych Tatier.

Lavínové nebezpečenstvo stúpa

Horská záchranná služba upozorňuje, že nový sneh z predchádzajúceho sneženia je prevažne dobre zviazaný so starým podkladom, ale vplyvom vetra je veľmi nerovnomerne rozmiestnený.

Na ňom sa nachádza vrstva nového nepreviazaného snehu. „Vietor previal voľný sneh hlavne na svahy južných a východných orientácií, kde sa lokálne môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše. Tendencia lavínového nebezpečenstva je pri očakávanom snežení stúpajúca.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba