Vedci už nechcú svojho šéfa, nebojoval dostatočne so štátom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 18. decembra (WEBNOVINY) – Členovia snemu Slovenskej akadémie vied na štvrkovom mimoriadnom rokovaní schválili návrh na odvolanie Jaromíra Pastoreka z funkcie predsedu SAV.

Predseda snemu SAV musí teraz doručiť návrh na odvolanie predsedu SAV ministrovi školstva, ktorý ho následne posunie prezidentovi a až odvolaním prezidenta sa končí funkcia predsedu akadémie.

Obrazom: Vedci zo SAV protestovali vo Zvolene

Na kreslo šéfa SAV môže zasadnúť niekto zo 14 ľudí

Členovia Snemu Slovenskej akadémie vied budú voliť nového predsedu akadémie 7. januára. Pre agentúru SITA to v piatok povedala PR manažérka Slovenskej akadémie vied Michaela Španková.

Po schválení návrhu na odvolanie predsedu Pastoreka zároveň odstúpil aj doterajší predseda Snemu SAV Ján Sedlák. Novým predsedom snemu sa následne stal Karol Marhold z Botanického ústavu SAV. Ako v piatok v súvislosti s plánovanou voľbou nového predsedu SAV povedal pre agentúru SITA Marhold, nového predsedu akadémie môžu zvoliť iba spomedzi existujúcich členov predsedníctva.

Do úvahy teda pripadá 14 ľudí, medzi nimi podpredseda SAV pre ekonomiku Pavol Šajgalík, podpredsedníčka SAV pre vedu a výskum Eva Majková, ďalej Dušan Gálik, Karol Fröhlich a Juraj Koppel z Útvaru vedeckého sekretára SAV, tiež podpredseda SAV Juraj Lapin, zástupca Pavol Siman a člen Predsedníctva SAV Ján Dusza z oddelenia vied SAV o neživej prírode.

Ďalšou možnou voľbou sú podpredseda SAV Richard Imrich a členka predsedníctva SAV Daniela Ježová z oddelenia vied SAV o živej prírode a chemických vedách a tiež podpredsedníčka SAV Dagmar Podmaková, zástupca Miroslav Londák a členovia Predsedníctva SAV Juraj Marušiak a Miroslav Morovics z oddelenia vied SAV o spoločnosti a kultúre. Do predsedníctva zároveň bude Snem SAV voliť nového člena namiesto Jaromíra Pastoreka.

Pastorek rozhodnutie rešpektuje

Kritici predsedovi SAV vyčítali najmä slabú argumentáciu pri vyjednávaní rozpočtu na rok 2015. Ako povedal Fedor Gömöry z Elektrotechnického ústavu SAV, Pastorek návrh rozpočtu pre SAV poznal dlhší čas, no nevyjadroval sa k nemu napriek plánovaným škrtom 10 miliónov eur.

Ako dodal, predsedníctvo akadémie vyjadrilo svoj nesúhlas s návrhom rozpočtu až po tom, ako sa k nemu začali vyjadrovať vedecké rady ústavov a neskôr snem.

Pastorek krátko po hlasovaní povedal, že rozhodnutie snemu rešpektuje. „Dôvody som podľa môjho názoru vysvetlil. Systém SAV je nastavený tak, že je ho veľmi ťažko riadiť. Existuje tu množstvo partikulárnych záujmov a sme v ťažkom období transformácie SAV, je tu tiež neustály boj o rozpočet, reforma ESO a podobne,“ povedal Pastorek, ktorý si zároveň myslí, že najvážnejším dôvodom jeho odvolania je, že sa nie všetci stotožnili s transformáciou SAV.

Odstupujúci predseda snemu Ján Sedlák krátko po rokovaní povedal, za odvolanie predsedu SAV Pastoreka hlasovalo v prvej komore 75 percent členov, v druhej 50 a v tretej približne 65 percent členov. Výsledné číslo teda bolo približne 62,5 percenta.

Vedci zo SAV protestovali vo Zvolene
Foto: SITA/Ján Viazanička

Zlá komunikácia vo vnútri akadémie

Hlavným dôvodom bola pritom podľa Sedláka zlá komunikácia vo vnútri akadémie. „Členovia výboru snemu sa tiež vzdali funkcií v predsedníctve výboru snemu a stali sa z nich radoví členovia snemu. Konať ďalej bude nový predseda snemu SAV. Dôvody na odvolanie predsedu sú podľa mňa nielen problémom predsedu, ale aj problémom vo vnútri predsedníctva. Zobrali sme ako predsedovia komôr zodpovednosť za členov snemu, že je možné, že komunikácia bola zlá,“ povedal Sedlák. Novým predsedom snemu SAV sa neskoro večer stal Karol Marhold z Botanického ústavu.

Pastorek je predsedom SAV od marca 2009. Druhé funkčné obdobie sa mu malo končiť v roku 2017. Návrh na zvolanie mimoriadneho zasadnutia Snemu podala skupina delegátov, zastupujúca 16 ústavov SAV. Minimálne kvórum na podanie takéhoto návrhu pritom bolo 12 delegátov.

Rokovanie o odvolávaní predsedu SAV sa prerušilo približne na dve hodiny diskusiou vedcov s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorý prišiel na pozvanie predsedu snemu Jána Sedláka. Minister poprel, že by jeho účasť na sneme súvisela s odvolávaním Pastoreka.

„Upozorňoval som na veľké disproporcie medzi jednotlivými ústavmi, či to už boli gigantické platové rozdiely alebo nákladové rozdiely,“ povedal Kaliňák. Najväčší rozdiel je pritom 800 eur medzi priemerným platom rôznych ústavov, pri približne 900 eur mzdových nákladov v jednom až po 1700 eur v inom ústave. „Viac sme predpokladali, že rozdiel bude v prospech technických, lekárskych či experimentálnych ústavov oproti humanitným vedám. A je to presne naopak,“ dodal Kaliňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír PastorekPavol ŠajgalíkRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied