Kiska chce kobru v zdravotníctve, protestom ľudí rozumie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Ak vláda dokáže bojovať s daňovými únikmi finančnou kobrou, možno prišiel čas, aby aj zdravotníctvo malo svoju kobru. Vyhlásil to v stredu prezident Andrej Kiska v Národnej rade SR.

Hlava štátu o svoje prvé vystúpenie pred poslancami požiadala, aby sa vyjadrila k aktuálnym otázkam, ktoré sa týkajú zmien vo vedení parlamentu. Prezident hovoril najmä o problémoch zdravotníctva, dotkol sa však aj rezortu školstva a postavil sa za protesty ľudí proti korupcii v zdravotníctve.

Daňová kobra v zdravotníctve

„Podľa môjho názoru by prospelo aj zavedenie osobitného režimu v sektore zdravotníctva, ktorý prinesie výsledky,“ uviedol Kiska, podľa ktorého by možno pomohla spomínaná kobra v zdravotníctve. Podľa prezidenta by mala vláda, parlament, ale aj daňové úrady, polícia a justícia vyslať do zdravotníctva správu, že sa začnú veci nazývať pravými menami a že sa zastavia neoprávnené zisky firiem a ľudí z úzadia nášho zdravotníctva.

Veľká časť ľudí na Slovensku je podľa hlavy štátu presvedčená, že v zdravotníctve fungujú na prvom mieste politické záujmy, záujmy dodávateľov zdravotníckych zariadení, záujmy poisťovní, až potom sú niekde záujmy lekárov a personálu a pacient je v našom zdravotníctve na poslednom mieste. „Toto je dlhodobá skúsenosť tých, ktorí v zdravotníctve pracujú, a väčšiny z nás, ktorí sme s ním prišli do styku. Napríklad politické nominácie v zdravotníctve tu fungujú roky – a za všetkých vlád. Osobne ich považujem za podstatnú príčinu zla v našom zdravotníctve,“ dodal Kiska.

Prezident si myslí, že bolo pochopiteľné a nevyhnutné zo strany predsedu vlády aj vládnej strany, že v posledných troch týždňoch došlo k toľkým zmenám vo vláde aj vo vedení parlamentu. „Rovnako tak považujem za logické a pochopiteľné, že vláda pripravila zmeny pravidiel pre firmy a dodávateľov zdravotníckych zariadení.“

Okolnosti a udalosti boli vážne

Fakt, že na svojich postoch skončili predseda aj podpredseda parlamentu svedčí podľa Kisku o tom, že okolnosti a udalosti boli naozaj vážne. Na rozdiel od premiéra Roberta Fica však hlava štátu nekritizovala verejné protesty proti rozkrádaniu zdravotníctva, ktoré organizujú viacerí opoziční poslanci. „Pochopiteľne ľudia v tomto prípade výnimočne citlivo reagujú na obohacovanie sa na chorobe a na ľudskom nešťastí. Myslím, že je málo ľudí, ktorí by v takom prípade zostali ľahostajní a ktorí by neboli rozčarovaní a nahnevaní. Takto rozumiem aj verejným protestom a demonštráciám v týchto dňoch. Sú pochopiteľné, sú legitímne, dôvodom rozumiem a sú právom ľudí, ktoré treba chrániť, nie znevažovať – a treba takto prejavenú nespokojnosť počúvať,“ nazdáva sa Kiska.

Zmeny vo vláde a v parlamente, ktoré vznikli v dôsledku problémov v zdravotníctve, sa podľa Kisku dotkli aj ďalšieho dôležitého rezortu – školstva. „Rezort školstva vo veľmi krátkom rozpätí niekoľkých mesiacov vedie tretí minister. Už včera (v utorok, pozn. SITA) som povedal a dnes zopakujem s trochou nadsádzky želám nášmu školstvu, aby malo aspoň takú dynamiku, akú má u nás v poslednom čase výmena ministrov školstva.“

Každý človek podľa Kisku vtlačí svoju osobnú pečať práci, ktorú robí, alebo funkcii, do ktorej bol zvolený. Predchádzajúci minister školstva Peter Pellegrini a dnes predseda parlamentu má nové povinnosti, Kiska mu však želá, aby priniesol aj do národnej rady citlivosť k otázkam vzdelávania, výskumu a vývoja. „Verím, že zvolenie teraz už bývalého ministra školstva pána Pellegriniho za predsedu parlamentu môže posilniť prítomnosť tejto mimoriadne dôležitej témy aj na rokovaniach Národnej rady Slovenskej republiky,“ ukončila hlava štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaPeter Pellegrini